window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
15 november 2019

Welke sociale rechten genieten kersverse vaders of meeouders in het zelfstandige statuut?

Wie komt in aanmerking?

Volgende voorwaarden moeten voldaan zijn om te genieten van het vaderschaps- of geboorteverlof als toekomstige papa of meeouder:

  • U moet zelfstandige zijn in hoofdberoep of meewerkende echtgenoot in het maxistatuut.
  • Het kind moet wettelijk afstemmen. Bij gehuwde partners is deze voorwaarde automatisch voldaan. Ongehuwde partners moeten het kind eerst erkennen.
  • Indien de wettelijke afstemming niet vast staat dan moet u als vader of meeouder samenwonen met de persoon van wie het kind wel wettelijk afstemt en moet het kind ook zijn of haar hoofdverblijfplaats hebben op dit adres.
  • Indien de wettelijke afstemming niet vast staat en u feitelijk samenwoont dan geldt als bijkomende voorwaarde dat u bij de geboorte al minstens drie jaar moet samenwonen met uw partner.

Waarop heeft u recht?

Zijn bovenstaande voorwaarden vervuld dan heeft u recht op een vaderschaps- of geboorteverlof van maximum tien dagen die binnen de vier maanden na de geboorte opgenomen moeten worden.

Hiervoor ontvangt u een vergoeding van 81,62 euro per dag, wat neerkomt op een totale vergoeding van 816,20 euro. Indien u een bezoldiging krijgt uit uw vennootschap hoeft u deze tijdens het geboorteverlof niet stop te zetten.

U hoeft als vader of meeouder de verlofdagen niet in volle dagen op te nemen maar u kan er ook voor kiezen om deze flexibel in te zetten onder de vorm van halve dagen en te spreiden over een langere periode waartussen er ook gewerkt kan worden.

Wie maar acht van de tien dagen verlof opneemt, heeft bijkomend recht op vijftien gratis dienstencheques die ingezet kunnen worden voor hulp in het huishouden.

Geboorteverlof aanvragen doet u zo

Indien uw kindje geboren werd na 1 mei 2019 dan kan u een aanvraag indienen bij uw sociaal verzekeringsfonds. Gezien u als kersverse ouder al uw handen vol zal hebben, kan Konsilanto deze aanvraag ook voor u in orde brengen.

Houd er wel rekening mee dat de aanvraag uiterlijk de laatste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal van de geboorte ingediend moet worden.

Vermoedt u dat u voor deze regeling in aanmerking komt of wenst u meer informatie dan kan u steeds terecht bij uw cliëntenadviseur.

Deel dit bericht:

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-06-09T12:31:08+01:00