window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
5 april 2024

Uitbreiding verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw m.b.t. particuliere verhuur

Eind 2023 besliste de regering om het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw te beperken. We publiceerden hierover dit artikel.

Indien de afbraak- en heropbouwwerken aan de bouwheer worden gefactureerd, kon hij genieten van het verlaagd btw-tarief onder volgende voorwaarden: de woning is de enige en hoofdzakelijk eigen woning van maximum 200 vierkante meter. Tevens bestond er ook de domiciliëringsvereiste om je 5 jaar lang te domiciliëren op dat adres. Door deze voorwaarde kon het verlaagd btw-tarief enkel worden gebruikt door de bouwheer natuurlijk persoon.

De regering heeft recent beslist om dit verlaagde btw-tarief opnieuw uit te breiden. Het verlaagde btw-tarief zal van toepassing zijn op afbraak- en heroprichtingswerken die worden verricht voor de bouwheer (natuurlijke- of rechtspersoon) die de woning bestemt voor verhuur aan particulieren.

De andere sociale voorwaarden werden behouden:

  • Maximaal 200 vierkante meter bewoonbare oppervlakte;
  • Enkel woningen die gebruikt worden als hoofdverblijfplaats;
  • Verhuur voor minstens 15 jaar aan één of meer achtereenvolgende particuliere huurders.

Afwachten of de maatregel in de toekomst nog zal verspoelen in het geval van verkoop. Zo zouden bouwpromotoren en projectontwikkelaars afbraak- en heroprichtingswerken eventueel terug aan 6% kunnen verrichten.

Heb je hier nog vragen bij? Aarzel niet ons team legal hierover te contacteren! Dat kan via mail naar legal@konsilanto.be.

© Brett Buelens


De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-04-05T12:27:02+01:00