window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Onbelast bijverdienen? De mogelijkheden even opgelijst

Onbelast bijverdienen, het klinkt interessant. De wetgever heeft een duidelijk kader geschept binnen hetwelk dit mogelijk is.

– Bent u actief in een vereniging?

De wetgever laat u toe om tot een bedrag van 510,83 EUR* per maand en 6.130,00 EUR* per jaar onbelast bij te verdienen. De vereniging waarin u werkzaam bent, dient hiervan dan een aangifte te doen via de onlinedienst Bijklussen.

Het is niet nodig om een arbeidsovereenkomst af te sluiten, maar wel een bijkluscontract.

De prestaties mogen op vaste basis worden verricht.

De activiteiten die binnen een vereniging hiervoor in aanmerking komen zijn legio. Denken we maar aan animatoren, leiders, monitoren of coördinatoren van sportactiviteiten/speelpleinwerking, begeleiders van schooluitstappen,… De volledige lijst vindt u hier.

Graag maken wij u er ook nog attent op dat de vereniging een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering lichamelijke schade moet hebben. De polisnummers moeten in de overeenkomst worden vermeld.

– U levert occasionele betaaldiensten aan een andere privépersoon

U helpt uw buurman bij het maaien van zijn gras, uw vrienden gaan met verlof en u zorgt voor hun dieren,… Het is perfect mogelijk dat u hier een belastingvrije vergoeding voor krijgt. De volledige lijst van toegelaten activiteiten vindt u hier.

Belangrijk om weten is dat dit soort bijklussen niet met de vaste regelmaat mag gebeuren.

De bijklusser dient zich te registreren via de onlinedienst Bijklussen.

De wetgever laat u ook hier toe om tot een bedrag van 510,83 EUR* per maand en 6.130,00 EUR* per jaar onbelast bij te verdienen.

– U werkt via de deeleconomie

De deeleconomie vindt haar vorm in virtuele platformen waar consumenten in contact gebracht met particuliere aanbieders van goederen of diensten. Erkende deeleconomie platformen faciliteren deze uitwisseling. Indien u hiervan gebruik maakt om uw diensten aan te bieden dan kan u eveneens tot 6.130 EUR* per jaar onbelast bijverdienen.

Voor verenigingswerk en de bijklussen bij een andere privépersoon heeft de wetgever bijkomend afgelijnd wie in aanmerking komt voor het onbelast bijklussen, met name:

• Werknemers die minimaal 4/5 werken

• Zelfstandigen in hoofdberoep: voorwaarde is dat ze niet dezelfde activiteit uitoefenen als hun hoofdactiviteit: een zelfstandige tuinier mag bijvoorbeeld niet onbelast bijverdienen als tuinier

• Gepensioneerden

Studenten, huisvrouwen/huismannen en werkzoekenden zijn uitgesloten.

De ontvangen bedragen dienen steeds vermeld te worden in uw aangifte personenbelasting.

Indien je hierover meer vragen hebt, neem je gerust contact op met Bieke via payroll@konsilanto.be.

*bedragen van toepassing voor 2018. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2020-06-16T10:26:48+01:00