window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
28 november 2018

Onbelast bijverdienen? De mogelijkheden even opgelijst

Onbelast bijverdienen, het klinkt interessant. De wetgever heeft een duidelijk kader geschept binnen hetwelk dit mogelijk is.

– Bent u actief in een vereniging?

De wetgever laat u toe om tot een bedrag van 510,83 EUR* per maand en 6.130,00 EUR* per jaar onbelast bij te verdienen. De vereniging waarin u werkzaam bent, dient hiervan dan een aangifte te doen via de onlinedienst Bijklussen.

Het is niet nodig om een arbeidsovereenkomst af te sluiten, maar wel een bijkluscontract.

De prestaties mogen op vaste basis worden verricht.

De activiteiten die binnen een vereniging hiervoor in aanmerking komen zijn legio. Denken we maar aan animatoren, leiders, monitoren of coördinatoren van sportactiviteiten/speelpleinwerking, begeleiders van schooluitstappen,… De volledige lijst vindt u hier.

Graag maken wij u er ook nog attent op dat de vereniging een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een verzekering lichamelijke schade moet hebben. De polisnummers moeten in de overeenkomst worden vermeld.

– U levert occasionele betaaldiensten aan een andere privépersoon

U helpt uw buurman bij het maaien van zijn gras, uw vrienden gaan met verlof en u zorgt voor hun dieren,… Het is perfect mogelijk dat u hier een belastingvrije vergoeding voor krijgt. De volledige lijst van toegelaten activiteiten vindt u hier.

Belangrijk om weten is dat dit soort bijklussen niet met de vaste regelmaat mag gebeuren.

De bijklusser dient zich te registreren via de onlinedienst Bijklussen.

De wetgever laat u ook hier toe om tot een bedrag van 510,83 EUR* per maand en 6.130,00 EUR* per jaar onbelast bij te verdienen.

– U werkt via de deeleconomie

De deeleconomie vindt haar vorm in virtuele platformen waar consumenten in contact gebracht met particuliere aanbieders van goederen of diensten. Erkende deeleconomie platformen faciliteren deze uitwisseling. Indien u hiervan gebruik maakt om uw diensten aan te bieden dan kan u eveneens tot 6.130 EUR* per jaar onbelast bijverdienen.

Voor verenigingswerk en de bijklussen bij een andere privépersoon heeft de wetgever bijkomend afgelijnd wie in aanmerking komt voor het onbelast bijklussen, met name:

• Werknemers die minimaal 4/5 werken

• Zelfstandigen in hoofdberoep: voorwaarde is dat ze niet dezelfde activiteit uitoefenen als hun hoofdactiviteit: een zelfstandige tuinier mag bijvoorbeeld niet onbelast bijverdienen als tuinier

• Gepensioneerden

Studenten, huisvrouwen/huismannen en werkzoekenden zijn uitgesloten.

De ontvangen bedragen dienen steeds vermeld te worden in uw aangifte personenbelasting.

Indien je hierover meer vragen hebt, neem je gerust contact op met Bieke via payroll@konsilanto.be.

*bedragen van toepassing voor 2018. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-06-16T10:26:48+01:00