window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
2 augustus 2018

Nieuwe erfenisbelasting – wat verandert er op 1 september 2018?

De Vlaamse regering heeft begin dit jaar een akkoord bereikt over de hervorming van de tarieven van de erfenisbelasting.
De nieuwe maatregelen zouden op 1 september 2018 ingaan. Dit zodat de nieuwe tarieven tegelijkertijd met het nieuwe federale erfrecht ingaan. Hier alvast de krachtlijnen:

  • Het hoogste tarief van 65% op erfenissen van een vriend of familielid zal verdwijnen. In de plaats zal er een tarief van 55% komen voor bedragen van meer dan 75.000 euro.
  • Voor een erfenis van maximaal 35.000 euro zal er een nieuw lager tarief van 25% komen. Vandaag geldt er voor de eerste schijf (0-75.000 euro) een tarief van 30% voor broers en zussen en 45% voor anderen. De vork verkleint maar het tarief zal dan zakken naar 25% voor beide groepen.
  • De langstlevende partner zal ook voordeel ondervinden aan de nieuwe maatregelen. Vandaag is het enkel de gezinswoning die vrijgesteld wordt van erfenisbelasting. De partner zal naast deze vrijstelling ook een vrijstelling krijgen op de eerste 50.000 euro aan roerende goederen. Dit zijn bijvoorbeeld geld of beleggingen.
  • Indien een kind jonger dan 21 jaar, beide ouders verliest, krijgt het een vrijstelling op 75.000 euro op roerend vermogen en op het huis van de overleden ouders.
  • Gedeeltelijke erfsprong van grootouder naar kleinkind wordt mogelijk. Vandaag moet een ouder de volledige erfenis verwerpen ten voordele van het eigen kind. Dit zal wijzigen. De ouder zal in de toekomst een deel van de erfenis wel kunnen houden en een ander deel laten doorstromen naar de eigen kinderen. De ouders hebben één jaar om deze beslissing te maken.

Het voorstel om de stiefkleinkinderen met natuurlijke kleinkinderen gelijk te stellen, heeft het niet gehaald.Mocht u hierover vragen hebben of uw persoonlijke situatie willen laten analyseren door een specialist terzake. Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze pagina:

De laatste nieuwtjes

  • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-04-21T10:45:32+01:00