window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Nieuwe erfenisbelasting – wat verandert er op 1 september 2018?

De Vlaamse regering heeft begin dit jaar een akkoord bereikt over de hervorming van de tarieven van de erfenisbelasting.
De nieuwe maatregelen zouden op 1 september 2018 ingaan. Dit zodat de nieuwe tarieven tegelijkertijd met het nieuwe federale erfrecht ingaan. Hier alvast de krachtlijnen:

  • Het hoogste tarief van 65% op erfenissen van een vriend of familielid zal verdwijnen. In de plaats zal er een tarief van 55% komen voor bedragen van meer dan 75.000 euro.
  • Voor een erfenis van maximaal 35.000 euro zal er een nieuw lager tarief van 25% komen. Vandaag geldt er voor de eerste schijf (0-75.000 euro) een tarief van 30% voor broers en zussen en 45% voor anderen. De vork verkleint maar het tarief zal dan zakken naar 25% voor beide groepen.
  • De langstlevende partner zal ook voordeel ondervinden aan de nieuwe maatregelen. Vandaag is het enkel de gezinswoning die vrijgesteld wordt van erfenisbelasting. De partner zal naast deze vrijstelling ook een vrijstelling krijgen op de eerste 50.000 euro aan roerende goederen. Dit zijn bijvoorbeeld geld of beleggingen.
  • Indien een kind jonger dan 21 jaar, beide ouders verliest, krijgt het een vrijstelling op 75.000 euro op roerend vermogen en op het huis van de overleden ouders.
  • Gedeeltelijke erfsprong van grootouder naar kleinkind wordt mogelijk. Vandaag moet een ouder de volledige erfenis verwerpen ten voordele van het eigen kind. Dit zal wijzigen. De ouder zal in de toekomst een deel van de erfenis wel kunnen houden en een ander deel laten doorstromen naar de eigen kinderen. De ouders hebben één jaar om deze beslissing te maken.

Het voorstel om de stiefkleinkinderen met natuurlijke kleinkinderen gelijk te stellen, heeft het niet gehaald.Mocht u hierover vragen hebben of uw persoonlijke situatie willen laten analyseren door een specialist terzake. Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze pagina:

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2020-04-21T10:45:32+01:00