window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
8 januari 2024

Nieuw centraal register voor bestuursverboden

Sinds 1 augustus 2023 is de nieuwe wet betreffende het centraal register voor bestuursverboden in werking getreden. Wij geven je kort mee waar deze wet over gaat en wat voor jou van belang kan zijn.

Waarom?

Bestuurders met een bestuursverbod opgelegd door de rechtbank mogen gedurende 3 tot 10 jaren geen bestuursmandaat in een vennootschap meer opnemen. Een opgelegd bestuursverbod mistte tot op heden vaak zijn doel omdat er geen systematische opvolging van de verboden is voorzien.

Wat?

De wet behelst de omzetting van een Europese richtlijn, waardoor iedere EU-lidstaat een online databank moet bijhouden waar iedere griffie, notaris, politiedienst en burger (!) toegang tot zal hebben. Iedere burger kan toegang hebben, om zichzelf te beschermen, maar deze toegang is wel beperkter dan van bv. deze van de griffie.
In dit register wordt bijgehouden welke personen een bestuursverbod kregen en hoe lang dit verbod duurt.

Waar?

Ons centraal register behelst Belgische bestuursverboden. Echter zullen alle lidstaten in de EU een dergelijk register aanmaken en communiceren over de verboden daarin opgenomen. Wanneer er dus in een andere lidstaat een bestuursverbod wordt uitgesproken, zal de Belgische overheid dit kunnen raadplegen.

Gevolgen?

Bestuursverboden zullen hopelijk hun doelstelling niet meer (zo vaak) missen. Vanaf 1 augustus 2023 zullen er bovendien bij benoemingen als bestuurder, zaakvoerder, commissaris of dagelijks bestuurder verklaringen worden toegevoegd dat er tegen de benoemde persoon geen buitenlands verbod is opgenomen. Deze verklaring is niet verplicht, maar zorgt ervoor dat de griffie geen uitgebreide check hoeft te doen in de buitenlandse registers. Zo wordt uw publicatie sneller doorgevoerd, dan wanneer de raadpleging wel plaats moet vinden.

Vragen over dit thema? Bij ons juridisch team kan je steeds terecht voor advies. Je kan hen bereiken via mail op legal@konsilanto.be.

De laatste nieuwtjes

  • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-01-08T15:37:43+01:00