window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
11 juni 2024

Hervorming investeringsaftrek goedgekeurd

In het Belgisch Staatsblad van 29 mei 2024 is de wet houdende diverse fiscale bepalingen gepubliceerd. De nieuwe wetgeving treedt in werking op 1 januari 2025 en wijzigt de investeringsaftrek ingrijpend. In onze nieuwsbrief van april werd de inhoud van het wetsontwerp reeds uitgebreid besproken. Lees het volledige artikel hier.

De belangrijkste wijziging is dat er gewerkt zal worden met statische, in de wet verankerde percentages, die berekend worden op de netto-aanschaffingswaarde van de investering. Daarnaast zal het percentage van de basisaftrek van 8% naar 10% verhoogd worden. Naast de basisaftrek, wordt bovendien een nieuw ‘thematisch spoor‘ geïntroduceerd, waarmee vennootschappen een investeringsaftrek kunnen toepassen van 30% of 40%, afhankelijk van hun grootte. Dit spoor is gericht op investeringen in efficiënt energieverbruik, hernieuwbare energie, koolstofemissievrij vervoer, milieuvriendelijke activa en ondersteunende digitale activa.
Tenslotte is er nog een ‘specifiek spoor‘, gericht op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en toekomstgerichte technologieën. Deze aftrek bedraagt 13,5%.

Deze veranderingen bieden nieuwe kansen voor bedrijven om te profiteren van fiscale voordelen bij hun investeringen, mits zij tijdig hun plannen afstemmen op de nieuwe regelgeving. Zo kan het bv. interessant zijn om bepaalde investeringen nog voor 01/01/2025 te doen, bv. voor octrooien en groene investeringen, die nu nog kunnen genieten van 15,50%, en vanaf 2025 onder de 13,50% zullen vallen. Voor de investeringen die onder het thematisch spoor zullen vallen, is het interessanter om te wachten tot in 2025, tenzij ze vallen onder de nieuwe uitsluitingsgrond.

De huidige percentages (investeringen gedaan ten laatste op 31/12/2024) zijn de volgende:

AJ 2025 Investeringsaftrek percentages

Je merkt dat deze materie toch wel enige complexiteit kent en dat het moment van investering bepalend kan zijn voor de hoogte van je aftrek. Ben je van plan om in de nabije toekomst te investeren? Voor advies op maat, contacteer ons via legal@konsilanto.be.

© Hugo Andries

De laatste nieuwtjes

  • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-06-11T10:01:45+01:00