window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
20 juli 2023

Ga je privé een woning of een stuk grond aankopen of verkopen in het buitenland?

Indien dit het geval is zijn er een aantal verplichtingen die in orde moeten worden gebracht.

Hieronder vind je in het kort de wijzigingen die zijn aangebracht. De berekening van het onroerend buitenlands inkomen is gewijzigd. Waar we vroeger moesten kijken naar de werkelijke huurwaarde zal België aan deze onroerende goederen nu ook een Belgisch KI toekennen. Op die manier zullen de buitenlandse en binnenlandse inkomsten op dezelfde manier belast worden.

Om het buitenlands KI vast te stellen heeft de fiscus informatie nodig. Daarom ben je verplicht om hiervoor een aangifteformulier in te dienen. Dit formulier kan je online indienen via Myminfin. Als je een buitenlands onroerend goed nieuw aankoopt moet het aangifteformulier binnen de 4 maanden vanaf de verwerving of de vervreemding ingediend worden. Bezit je een goed in gemeenschap met je partner, dan moeten jullie elk apart een aangifte indienen.

Welke informatie heeft de fiscus nodig om het Belgisch KI te berekenen:

 • Indien er een schattingsverslag is:
  • Actuele normale verkoopwaarde
  • Jaar schattingsverslag
 • Indien er geen schattingsverslag beschikbaar is heeft de fiscus volgende info nodig:
  • Oorspronkelijke aankoopwaarde
  • Jaar aankoop
  • Bedrag van de verbouwingen en het jaar van de verbouwing

Als je ons deze informatie al kunt bezorgen kunnen wij het Belgisch KI al voor jou berekenen en bekijken welk effect die zal hebben op je aangifte personenbelasting.

Deze wijzigingen zullen in werking treden vanaf het aanslagjaar 2022. Voor de aangifte personenbelasting van aanslagjaar 2021 – inkomstenjaar 2020 zal er bijgevolg nog niks wijzigen.

Ga je privé een woning of een stuk grond verkopen in het buitenland?

Ook dit zullen we moeten melden via Myminfin. Deze aangifte moet ingediend worden binnen 4 maanden vanaf de vervreemding van het onroerend goed.

Heb je je buitenlands onroerend goed verbouwd?

Bij de voltooiing van werken aan gewijzigde gebouwde onroerende goederen moet hiervan melding gedaan worden binnen de 30 dagen volgend op het afronden van deze werken. Onder werken wordt verstaan alle veranderingen, renovaties, vergrotingen en andere wijzigingen die als aanzienlijk worden beschouwd door de wet. Bij wijzigingen aan gebouwen gaat het om veranderingen die leiden tot een verhoging of vermindering van het kadestraal inkomen met minstens 15% of 50 euro

Deze wijziging zullen we ook moeten melden via Myminfin.

Boetes bij niet aangifte

Indien de aangifteverplichtingen niet (tijdig) worden nagekomen, kan er een administratieve geldboete van minstens 250 euro tot maximaal 3.000 euro opgelegd worden.

Contacteer je cliëntenadviseur om je hierin bij te staan!

Deel dit bericht

De laatste nieuwtjes

 • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2023-08-16T11:08:23+01:00