window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Fiscaal voordelig stelsel voor auteursrechten

Volledige publicatie lezen? Download de PDF!

Sinds 2008 kennen we in België een fiscaal voordelig stelsel voor auteursrechten. Vele zelfstandigen en zelfs bedrijfsleiders van vennootschappen proberen om zich te laten vergoeden voor overdracht van auteursrechten.

Begrip?

Auteursrechten zijn heel ruim te definiëren. In feite valt quasi iedere originele, creatieve prestatie hieronder. Het schrijven van zowel een krantenartikel, een origineel handboek, songteksten, software, enz. kunnen onder dit fiscaal gunstige regime vallen.

Het werk dient:
• een creatieve activiteit te zijn;
• een concrete vorm te hebben;
• origineel te zijn.

Tarief

Inkomsten uit auteursrechten worden in de personenbelasting apart belast als roerende inkomsten tegen een tarief van 15% (met gemeentebelasting). Dit tot een grensbedrag van 61.200,00 EUR (geïndexeerd aanslagjaar 2020).

Indien dit bedrag wordt overstegen, moet men beoordelen of het te kwalificeren is als een divers dan wel een beroepsinkomen.

Hiernaast gelden er forfaitaire kostenaftrekken:
• 50% op de eerste schijf van 0 EUR tot 16.320,00 EUR (AJ 2020);
• 25% op de tweede schijf van 16.320,00 tot 32.640 EUR (AJ 2020).

De aldus berekende netto roerende inkomsten zijn belastbaar aan 15 %.

Berekening roerende voorheffing

Een voorbeeld:

Ondernemers?

Creaties van innovatie ondernemers en hun medewerkers vallen hier ook onder. In de mate dat hun creaties auteursrechtelijk beschermd zijn, kan de vennootschap auteursrechten toekennen voor de overdracht van deze rechten aan de onderneming.

Indien u uzelf als bedrijfsleider deze rechten wil toekennen, laat u hier best een gedetailleerde overeenkomst omtrent auteursrechten over op stellen waarin u als bedrijfsleider uw vennootschap het exploitatierecht geeft op uw creatieve prestatie. De mogelijke vergoeding varieert afhankelijk van de sector. Dit varieert meestal tussen de 10 à 25% van de netto-omzet.

Beperkingen

De bovenstaande vergoeding mag niet hoger zijn dan 50% van het resultaat van het betrokken boekjaar vóór belasting en vóór vergoeding van de auteursrechten. Hiernaast zijn er ook andere zaken waar u rekening mee dient te houden.

Standpunt Belgische administratie

Om er zeker van te zijn dat je van dit goedkopere belastingregime kan genieten, raden wij aan om een ruling bij de Belgische administratie hiervoor aan te vragen.

De volgende vragen dienen uitgebreid beargumenteerd te worden:
1. Gaat het om een auteursrechtelijk beschermd werk?
2. Is er sprake van de (con)cessie van de vermogensrechten op dit beschermd werk?
3. Vloeien de inkomsten voort uit de (con)cessie van de vermogensrechten op het werk?

Conclusie

Het loont de moeite om na te gaan of een deel van uw prestaties voor de onderneming, of de prestaties van uw medewerkers, in aanmerking kunnen komen voor een auteursrechtenvergoeding, gezien deze inkomsten veel lager worden belast.

Wij hebben reeds diverse malen rulings omtrent auteursrechten opgesteld voor cliënten. Deze rulings kunnen zowel voor bedrijfsleiders, zelfstandige consultants als werknemers aangevraagd worden.

Indien u hierover verdere vragen heeft mag u altijd uw ondernemingsbegeleider contacteren. Wij begeleiden u hier graag bij.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2020-04-21T14:12:22+01:00