window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Organisatieontwikkeling
16 april 2020

De route van Konsilanto in tijden van crisis

Ons vorige artikel ‘Welke route aan te houden in tijden van crisis? De uitdagingen van een leider/ondernemer als het spannend wordt’ is u waarschijnlijk als ondernemer niet ontgaan. Nu ook Konsilanto heeft als organisatie haar nodige uitdagingen gekend.

Op het moment dat er zich dan zo’n spannende tijd aandoet zoals het huidig moment het geval is, dan merken we als organisatie hoe we als team naar elkaar toe gegroeid zijn. Niet altijd evident op het moment zelf maar ook in tijden van crisis ontluikt zich een kans om verder te ontwikkelen als organisatie, in ons leiderschap en in de manier waarop we met ons mensen omgaan.

Konsilanto wil dan ook vanuit openheid en kwetsbaarheid delen dat die weg niet altijd even vlot loopt en dat dit af en toe ook een hobbel of valkuil kan bevatten. We delen dan ook graag met onze klanten onze route in tijden van crisis. En hopen dat dit een inspiratie kan bieden om te leren vanuit moeilijkheden. Om open met elkaar alternatieven te bekijken zonder oordeel.

We delen dan ook graag ons verhaal met jullie!

2017 was een spannend jaar voor full-service accountantskantoor Konsilanto. De voorbije jaren veranderde de samenstelling van het managementteam, enkele medewerkers trokken de bedrijfsdeur achter zich dicht en het was hoog tijd voor een nieuwe langetermijnvisie. In 2017 kwam het tot een hoogtepunt. En tot het besef: het moet anders. Maar hoe breng je opnieuw rust in een organisatie die het moeilijk heeft? Het antwoord bleek eenvoudig. Door van kwetsbaarheid, openheid en vertrouwen de kern te maken van elke relatie, voelden medewerkers zich meer verbonden met zichzelf, met elkaar en met Konsilanto. De nieuwe visie heeft ook een erg positief effect op de manier waarop de medewerkers van Konsilanto met hun klanten omgaan.

2017: zoeken naar een nieuwe aanpak

Johan Jacobs, vennoot bij Konsilanto, vertelt: “In 2017 hadden we er een lastige periode opzitten, dat klopt. Ons managementteam werd de helft kleiner en we moesten ons ook beraden over de toekomst. Wat wilden we met Konsilanto bereiken tegen 2020? Intussen was er wel wat personeelsverloop en we merkten dat medewerkers zich ook niet meer helemaal goed in hun vel voelden in ons bedrijf. Er moest echt iets veranderen”.

“Het klopt, het liep niet allemaal vlot in Konsilanto”, vult de organisatiecoach Kristel Heyndrickx aan. “Een aantal werknemers verliet het bedrijf en het managementteam zat niet meer op één lijn. We voelden allemaal dat het zo niet verder kon. Ik was intussen bezig met een opleiding en kwam tijdens een van de lessen in contact met Frits Wilmsen, die de cursisten de visie van Impeccable Leadership leerde kennen. De kernwoorden daarvan: openheid, kwetsbaarheid en vertrouwen. Het is leidinggeven vanuit verbondenheid met jezelf, met anderen, met een organisatie. Ik was enthousiast. Dit kon wel eens een oplossing zijn voor Konsilanto.”

De organisatiecoach wist de twee vennoten te overtuigen om een tweedaagse training Leiderschap en Coaching van Impeccable Leadership te volgen bij Frits Wilmsen.

“Ik kreeg samen met Johan Jacobs de kans om op training te gaan bij Frits”, vertelt Kris. “De essentie van Impeccable Leadership werd snel duidelijk: ken jezelf, weet wat belangrijk is en reageer vanuit je gevoel, je hart. Blijf dichtbij jezelf. Voor mij was het vooral een bevestiging dat ik goed bezig was.”

Ook Johan reageerde positief: “Ik had zelf niet altijd het gevoel dat ik een leider was. Ook nu nog stap ik vaak in de rol van expert. Dat ben ik natuurlijk, maar soms is een andere rol nodig. Eigenlijk leerde de training me vooral te vertragen en te reflecteren. Ik praat sneller dan ik denk, daar werd ik me van bewust. En ik leerde meer stil te staan bij de verschillende rollen die ik moet opnemen in mijn functie. Impeccable Leadership geeft meer gevoel aan leidinggeven.”

““De essentie van Impeccable Leadership werd snel duidelijk: ken jezelf, weet wat belangrijk is en reageer vanuit je gevoel, je hart. Blijf dichtbij jezelf.””

De positieve ervaring van Johan en Kris zorgde ervoor dat alle leidinggevenden van Konsilanto de training mochten volgen. Zo vond een kwetsbare, authentieke en open manier van leidinggeven snel haar weg in het bedrijf. Kristel Heyndrickx ondersteunde hen als bedrijfscoach.

“Leidinggevenden moeten soms moeilijke gesprekken voeren met hun medewerkers. In kleine groepen oefenen we die daarom eerst samen, op een veilige manier. Mensen leren er van elkaar en geven feedback. Trouwens, alle medewerkers van Konsilanto kregen de kans om cursussen verbindende communicatie te volgen.”

Verbindend communiceren, ook met klanten

Intussen is het managementteam van Konsilanto opnieuw uitgebreid. Greet Slegers en Sylvie Van Mol werden in januari 2019 vennoot. Ook zij dragen de visie van verbindend leidinggeven uit. Zelfs in andere contexten heeft het zijn nut. Het maakt verschil in hoe Konsilanto met haar klanten omgaat.

Sylvie: “Ik stap met een andere ingesteldheid een klantengesprek in. Door eerst te luisteren naar de klant, door aandacht te geven aan wat hij nodig heeft, kan ik bewust kiezen voor de rol die ik opneem. Ik ben expert, maar soms heeft een klant ook meer een coach nodig. Door Impeccable Leadership te leren kennen, ben ik me daar sneller bewust van geworden.”

““Onze cliëntenadviseurs geven bedrijfsadvies, door te luisteren naar wat de klant nodig heeft en hem te begeleiden””

Teamleader Yves Vanderhoeven, die het digitale team van Konsilanto leidt en daarnaast ondernemersbegeleider is, beaamt: “Impeccable Leadership geeft je een ander kader om met klanten te praten. De werksituatie van onze cliëntenadviseurs is de voorbije jaren sterk veranderd. Heel wat zaken worden nu digitaal en automatisch verwerkt. Dat wil zeggen dat die cliëntenadviseurs plots ruimte krijgen om meer met klanten in gesprek te gaan. Zo geven ze nu ook bedrijfsadvies, door te luisteren naar wat de klant nodig heeft en hem te begeleiden”.

Waar gesprekken vroeger vaak startten vanuit cijfers en resultaten, denken de medewerkers van Konsilanto nu meer mee met de klant: hoe sterk wil deze klant nog groeien? Wat heeft hij nodig om overeind te blijven in een woelige markt? Op welke manier kan hij best personeel aanwerven? Het zijn vragen waarvoor nu tijd vrijkomt. De balans en de cijfers blijven uiteraard belangrijk, maar door aandacht te geven aan wat de klant écht nodig heeft, maakt Konsilanto het verschil.

Benieuwd naar de impact van open, authentiek en verbindend leidinggeven in jouw bedrijf?

Bij Konsilanto kan je vanaf nu ook terecht voor coaching in Impeccable Leadership.
Maak een vrijblijvende afspraak voor meer informatie.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-08-06T09:08:11+01:00