window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Steunmaatregelen voor ondernemers

Het principe werd reeds geïntroduceerd vorig jaar in de marge van het Zomerakkoord, maar de eindmeet werd toen niet gehaald.

In het kader van de recente begrotingscontrole lijkt het nu toch een feit: onroerende goederen zullen in de toekomst onder strikte voorwaarden kunnen worden verhuurd met btw. De wet dient nog te worden gestemd, maar de contouren liggen vast.

En dat is goed nieuws. Want btw aanrekenen op de huur betekent anderzijds recupereerbare btw op de aankoop en het onderhoud van het betreffend gebouw.

Enkele hoofdlijnen cfr. de ontwerpteksten:

  1. Het stelsel is optioneel in wederzijds akkoord tussen huurder en verhuurder (verplichte B2B-relatie en niet van toepassing in een B2C-relatie).
  2. De verhuur heeft betrekking op een gebouw dat door de huurder uitsluitend wordt gebruikt voor een btw-activiteit (btw-belast of btw-vrijgesteld).
  3. Gedeelten van gebouwen komen in aanmerking indien deze afzonderlijk kunnen worden verhuurd of gebruikt met een eigen afzonderlijke toegang.
  4. De optie geldt voor de ganse duur van de huurovereenkomst. Switchen van stelsel kan in het geval van een verlenging van de huurovereenkomst.
  5. Voor de onroerende goederen die worden verhuurd met btw geldt een herzieningsperiode van 25 jaar (in plaats van 15 jaar), te berekenen op maandbasis.
  6. De optie tot verhuur met btw geldt enkel voor nieuwbouw die wordt gestart vanaf 01 oktober 2018. De btw op voorbereidende werken (bv. kosten voor de architect) mogen niet opeisbaar zijn geworden vóór 01 oktober 2018, anders is er geen mogelijkheid meer tot optionele regeling. Enkel verhuur zonder btw is dan nog mogelijk. Ook bestaande gebouwen ‘na een ingrijpende wijziging’ komen in aanmerking.
  7. Kortstondige verhuring (verhuur van niet meer dan zes maanden) is onderworpen aan btw (verhuur van vergaderruimtes, …) ongeacht de hoedanigheid van de huurder.

Voor de verhuur van opslagruimtes (meer dan 50% bestemd voor opslag volgens de nieuwe regels) geldt een aparte regeling waarbij ook voor bestaande gebouwen kan worden gekozen voor de optionele regeling.

 

Aarzel niet om met ons contact op te nemen om samen de gevolgen en opportuniteiten van deze wetswijziging te bekijken.

Deel dit bericht:

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Wout aan het woord

19/07/2023|

“Nieuw kantoor”, “leuke collega’s”, “doorgroeimogelijkheden”... Met deze woorden overtuigde onze collega Kamila Wout iets meer dan een jaar geleden om bij Konsilanto te komen solliciteren. Ontdek hier hoe Wout zich meteen helemaal thuis voelde bij Konsilanto! [Lees verder]

2020-04-09T13:41:10+01:00