Cash behouden en bewaken in coronatijden: uitstel terugbetaling kredieten
Dat corona een belangrijke economische impact heeft en verder nog zal hebben, daar twijfelt niemand aan. Een gesloten handelszaak, verminderde bedrijfsactiviteit, klanten die aankijken tegen een faillissement, vertraging op de inning van vorderingen, … Het heeft allemaal een rechtstreekse impact op de liquiditeiten van een onderneming. Cash behouden en bewaken is essentieel in de komende periode. Uitstel vragen voor de terugbetaling van kredieten kan hiertoe bijdragen.
Wat wordt bedoeld?
Bedrijven kunnen aan hun financiële instelling vragen om gedurende een maximale periode van zes maanden geen kapitaal op hun kredieten te hoeven terugbetalen. De intrest blijft wel lopen.
Uiteraard betreft het enkel een uitstel van betaling. De looptijd van het krediet wordt verlengd met het aantal maanden waarvoor betalingsuitstel werd gevraagd. De bank mag je hiervoor geen dossier- of administratiekosten aanrekenen.
Voor wie is het bedoeld?
Het betalingsuitstel kan worden gevraagd door niet-financiële ondernemingen, KMO’s, zelfstandigen en non-profitorganisaties.
De onderneming moet simultaan aan vier voorwaarden voldoen:
- ondervinden van betalingsproblemen door de coronacrisis omdat:
- de omzet of handelsactiviteiten zijn gedaald of dat wordt verwacht dat die zullen dalen;
- er beroep wordt gedaan op (gedeeltelijke) tijdelijke werkloosheid;
- de onderneming verplicht dient te sluiten;
- vast gevestigd zijn in België;
- geen betalingsachterstand hebben op lopende kredieten, verschuldigde belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op 1 februari 2020 of minder dan 30 dagen achterstal op de lopende kredieten, verschuldigde belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op 29 februari 2020;
- bij alle banken voldaan hebben aan de contractuele kredietverplichtingen gedurende de laatste twaalf maanden voorafgaand aan 31 januari 2020 zonder actueel in een kredietherstructurering te zitten.
Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de bank het betalingsuitstel niet weigeren.
Voor welke kredieten?
Kredieten met een vast aflossingsplan, kaskredieten en vaste voorschotten komen in aanmerking. Leasingcontracten en factoring niet.
Periode van uitstel?
Voor aanvragen tot en met 30 april 2020 loopt het maximale uitstel van zes maanden tot en met 31 oktober 2020. Gebeurt de aanvraag na 30 april 2020 dan blijft de einddatum uiterlijk 31 oktober 2020.
Voor meer informatie kan u steeds terecht bij uw cliëntenadviseur.
De laatste nieuwtjes
Onze collega Britt aan het woord
Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]
Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.
Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]