window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
16 april 2020

Cash behouden en bewaken in coronatijden: uitstel terugbetaling kredieten

Dat corona een belangrijke economische impact heeft en verder nog zal hebben, daar twijfelt niemand aan. Een gesloten handelszaak, verminderde bedrijfsactiviteit, klanten die aankijken tegen een faillissement, vertraging op de inning van vorderingen, … Het heeft allemaal een rechtstreekse impact op de liquiditeiten van een onderneming. Cash behouden en bewaken is essentieel in de komende periode. Uitstel vragen voor de terugbetaling van kredieten kan hiertoe bijdragen.

Wat wordt bedoeld?

Bedrijven kunnen aan hun financiële instelling vragen om gedurende een maximale periode van zes maanden geen kapitaal op hun kredieten te hoeven terugbetalen. De intrest blijft wel lopen.

Uiteraard betreft het enkel een uitstel van betaling. De looptijd van het krediet wordt verlengd met het aantal maanden waarvoor betalingsuitstel werd gevraagd. De bank mag je hiervoor geen dossier- of administratiekosten aanrekenen.

Voor wie is het bedoeld?

Het betalingsuitstel kan worden gevraagd door niet-financiële ondernemingen, KMO’s, zelfstandigen en non-profitorganisaties.

De onderneming moet simultaan aan vier voorwaarden voldoen:

  1. ondervinden van betalingsproblemen door de coronacrisis omdat:
    1. de omzet of handelsactiviteiten zijn gedaald of dat wordt verwacht dat die zullen dalen;
    2. er beroep wordt gedaan op (gedeeltelijke) tijdelijke werkloosheid;
    3. de onderneming verplicht dient te sluiten;
  2. vast gevestigd zijn in België;
  3. geen betalingsachterstand hebben op lopende kredieten, verschuldigde belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op 1 februari 2020 of minder dan 30 dagen achterstal op de lopende kredieten, verschuldigde belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op 29 februari 2020;
  4. bij alle banken voldaan hebben aan de contractuele kredietverplichtingen gedurende de laatste twaalf maanden voorafgaand aan 31 januari 2020 zonder actueel in een kredietherstructurering te zitten.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de bank het betalingsuitstel niet weigeren.

Voor welke kredieten?

Kredieten met een vast aflossingsplan, kaskredieten en vaste voorschotten komen in aanmerking.  Leasingcontracten en factoring niet.

Periode van uitstel?

Voor aanvragen tot en met 30 april 2020 loopt het maximale uitstel van zes maanden tot en met 31 oktober 2020.  Gebeurt de aanvraag na 30 april 2020 dan blijft de einddatum uiterlijk 31 oktober 2020.

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij uw cliëntenadviseur.

Deel dit bericht:

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-08-06T09:09:48+01:00