Accountancy, tax & legal
13 januari 2025

De impact van Boek 6 op jouw aansprakelijkheid

Op 1 januari 2025 trad Boek 6 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek in werking. Dit brengt aanzienlijke wijzigingen met zich mee voor het aansprakelijkheidsrecht, met directe impact op ondernemers en hun hulppersonen (bestuurders, onderaannemers, freelancers en werknemers) in diverse sectoren.

Wat verandert er precies?

Samenloop van contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid

Vroeger bepaalde het oude Burgerlijk Wetboek dat je geen schadevergoeding kon eisen via een buitencontractuele weg als de schade was veroorzaakt door een contractuele fout. Met andere woorden: als er een contract was, moest je binnen dat contract blijven om je schade te verhalen. Sinds de invoering van Boek 6 is dat veranderd. Nu mag de benadeelde zelf kiezen of hij schadevergoeding vraagt op basis van contractuele of buitencontractuele aansprakelijkheid, tenzij in het contract iets anders is afgesproken.

Als de benadeelde kiest voor een buitencontractuele vordering, mag de tegenpartij – dus de onderneming of de hulppersoon – zich nog steeds beroepen op contractuele verweermiddelen, behalve in bepaalde uitzonderlijke gevallen.

Einde van de quasi-immuniteit van de hulppersoon

Tot eind 2024 genoten hulppersonen een zgn. ‘quasi-immuniteit’ voor fouten die zij maakten bij de uitvoering van hun taken voor een opdrachtgever, waardoor de eindklant van de onderneming hen niet aansprakelijk kon stellen. Dit beschermingsmechanisme verdwijnt onder de nieuwe regelgeving.
Dit betekent een belangrijke verschuiving voor onder andere bestuurders, onderaannemers, freelancers en werknemers. Waar zij voorheen beschermd waren tegen vorderingen van klanten van de onderneming, kunnen zij nu rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld.

Verzekering: essentieel voor risicobeheer

Het afsluiten van een solide verzekering, zoals een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, wordt belangrijker dan ooit. Zorg ervoor dat jouw verzekering voldoende dekking biedt, inclusief voor buitencontractuele aansprakelijkheid.

Welke aanpak?

Met de recent ingevoerde wetswijziging is een proactieve aanpak essentieel. De nieuwe wetgeving is namelijk niet van openbare orde. Dit impliceert dat er contractueel kan worden afgeweken van de regels hierin opgenomen.

Overweeg daarom de volgende stappen:

  • Evalueer en pas je contracten aan om aansprakelijkheidsrisico’s te minimaliseren. Denk hierbij zowel aan de overeenkomsten met jouw klanten, als aan die met jouw werknemers, freelancers, bestuurders…
  • Controleer of jouw bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voldoende bescherming biedt.
  • Overweeg een clausule in bestuurdersovereenkomsten die de vennootschap verplicht een passende bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Heb je verdere vragen over de nieuwe wetgeving of wil je ondersteuning bij de aanpassing van je contracten? Neem dan zeker contact met ons op via legal@konsilanto.be. Wij kunnen je adviseren en voorbeeldclausules of een addenda op maat aanleveren.

Wij helpen je hier graag mee verder!

© Syria Verbeke

De laatste nieuwtjes

Nieuwigheden BTW

18/03/2025|

Zoals eerder aangekondigd in onze nieuwsbrief, is op 1 januari 2025 de vernieuwde btw-ketting in werking getreden. In een recente circulaire van eind januari (Circulaire 2024/C/6 van 27 januari 2025) worden een aantal tijdelijke toleranties en versoepelingen ingevoerd.  [Lees verder]

Ontdek de nieuwe dienst ‘Strategisch Advies’ bij Konsilanto

17/02/2025|

Bij Konsilanto begrijpen we dat ondernemen meer is dan enkel cijfers en administratie. Het draait om groei, strategie en het realiseren van jouw visie. Daarom introduceren we onze nieuwe dienst 'Strategisch Advies', waarbij we ondernemers begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor een duurzame toekomst. [Lees verder]

2025-02-17T11:26:49+01:00