Afschaffing beroepskennis en kennis bedrijfsbeheer om te starten als zelfstandig
Als u in het verleden wou starten als zelfstandige dan was het steeds noodzakelijk om de nodige diploma’s voor te leggen of ervaring te kunnen aantonen. Dit zorgde er regelmatig voor dat sommige ondernemers hun plannen nog voor de start moesten staken. In plaats van deze eenmalige toetsing bij de start van je activiteit als zelfstandige wil de overheid nu inzetten op levenslang leren. Maar wat verandert er nu concreet?
Sinds 1 januari 2018 is het niet langer noodzakelijk om voor volgende beroepen de nodige beroepskennis te bewijzen. Vanaf deze datum kan iedereen deze beroepen dus uitoefenen.
- slager-groothandelaar
- droogkuiser-verver
- restaurateur/traiteur-banketaannemer
- brood- en banketbakker
- kapper
- schoonheidsspecialist
- masseur
- voetverzorger
- opticien
- dentaaltechnicus
- begrafenisondernemer
- beenhouwer-spekslager
- rijwielactiviteiten
- intersectorale kennis motorvoertuigen
- sectorale kennis motorvoertuigen tot 3,5 ton
- sectorale kennis motorvoertuigen boven 3,5 ton
Vanaf 1 september 2018 moet je ook niet langer een attest van bedrijfsbeheer voorleggen. Dit is niet enkel voor u als starter, maar ook voor bestaande ondernemingen die nog niet in orde zijn of waarbij één zaakvoerder kunstmatig wordt aangehouden omdat hij de kennis bedrijfsbeheer bewijst.
Maar de Vlaamse regering gaat vanaf 1 januari 2019 nog een stap verder. Onder invloed van Europa zal ook de beroepskennis worden afgeschaft voor alle beroepen in de bouw. Dat betekent dat indien u volgende activiteiten wenst uit te oefenen ook niet langer een diploma of ervaring vereist is:
- Ruwbouwactiviteiten
- Stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten
- Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten
- Dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten
- Schrijnwerker of glazenmaker
- Algemene schrijnwerkersactiviteiten
- Eindafwerkingsactiviteiten
- CV, klimaatregeling, gas en sanitair
- Elektrotechnische activiteiten
- Algemeen aannemer
- Installateur-frigorist
Al deze veranderingen zijn er enkel voor zelfstandigen gevestigd in het Vlaams gewest. De Vlaamse regering benadrukt wel dat een goede kennis belangrijk blijft. Ze zal vooral gaan inzetten op levenslang leren waarbij ondernemers er toe aangezet worden om zich steeds bij te scholen.
De laatste nieuwtjes
Van dossierbeheerder tot vennoot bij Konsilanto. Marchien vertelt over haar nieuwe rol als vennoot!
Enkele weken geleden hielden we een gezellige babbel met Marchien de Ree, ondernemersbegeleider in kantoor Rotselaar en één van de vaste waarden binnen Konsilanto. Sinds kort mag ze daar ook nog een nieuwe rol aan toevoegen. [Lees verder]
Wout aan het woord
“Nieuw kantoor”, “leuke collega’s”, “doorgroeimogelijkheden”... Met deze woorden overtuigde onze collega Kamila Wout iets meer dan een jaar geleden om bij Konsilanto te komen solliciteren. Ontdek hier hoe Wout zich meteen helemaal thuis voelde bij Konsilanto! [Lees verder]