window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
13 augustus 2019

4 redenen om nog te investeren in 2019

Plant u nog een belangrijke investering in uw vennootschap?  Dan kan het nuttig zijn deze nog in 2019 te laten doorgaan. Het Zomerakkoord voorziet immers in een aantal nieuwe regels voor investeringen gedaan vanaf 1 januari 2020.

1. Investeringsaftrek van 20%

Investeringen gedaan tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019 genieten nog van een investeringsaftrek van 20%. Dit betekent dat 20% van de geïnvesteerde som afgetrokken mag worden van de belastbare basis alvorens de vennootschapsbelasting berekend wordt.

Dit voordeel geldt enkel voor kleine vennootschappen en voor investeringen in nieuwstaat die uitsluitend voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. Een wagen die ook privé gebruikt wordt, is dus uitgesloten.

Na 1 januari 2020 daalt het tarief voor de gewone investeringsaftrek opnieuw naar 8%. Dit ongeacht de datum van afsluiting van het boekjaar van uw vennootschap.

2. Afschrijven voor een volledig jaar

Kleine vennootschappen mogen vanaf 1 januari 2020 niet meer voor een volledig boekjaar afschrijven in het jaar van de investering. Zij moeten vanaf dan pro rata temporis afschrijven of met andere woorden de afschrijving van het eerste jaar beperken tot de resterende duur van het boekjaar. Voor grote vennootschappen was dit reeds het geval.

3. Degressief afschrijven

Degressief afschrijven is vanaf 1 januari 2020 niet meer mogelijk voor grote en kleine vennootschappen. Voor 2019 mag u nog wel afschrijven aan het dubbele percentage van de lineaire afschrijving. Dit percentage, dat beperkt is tot 40% van het geïnvesteerde bedrag, past u dan toe op de fiscale residuwaarde van het actief.

4. Bijkomende kosten

Kleine vennootschappen kunnen de bijkomende aankoopkosten vanaf 1 januari 2020 niet meer volgens eigen ritme afschrijven. Zij hebben nog de keuze om deze kosten in één keer af te schrijven of op hetzelfde ritme als het actief.

Besluit

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de spelregels voor de fiscaliteit rond investeringen. De belangrijkste wijziging is de daling van het tarief voor de gewone investeringsaftrek bij kleine vennootschappen van 20% naar 8%.

Uw cliëntenadviseur kan u steeds bijstaan voor een fiscale optimalisatie van uw investeringen. Aarzel niet om hem of haar hierover te contacteren.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-04-21T09:15:49+01:00