window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

4 redenen om nog te investeren in 2019

Plant u nog een belangrijke investering in uw vennootschap?  Dan kan het nuttig zijn deze nog in 2019 te laten doorgaan. Het Zomerakkoord voorziet immers in een aantal nieuwe regels voor investeringen gedaan vanaf 1 januari 2020.

1. Investeringsaftrek van 20%

Investeringen gedaan tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019 genieten nog van een investeringsaftrek van 20%. Dit betekent dat 20% van de geïnvesteerde som afgetrokken mag worden van de belastbare basis alvorens de vennootschapsbelasting berekend wordt.

Dit voordeel geldt enkel voor kleine vennootschappen en voor investeringen in nieuwstaat die uitsluitend voor beroepsdoeleinden gebruikt worden. Een wagen die ook privé gebruikt wordt, is dus uitgesloten.

Na 1 januari 2020 daalt het tarief voor de gewone investeringsaftrek opnieuw naar 8%. Dit ongeacht de datum van afsluiting van het boekjaar van uw vennootschap.

2. Afschrijven voor een volledig jaar

Kleine vennootschappen mogen vanaf 1 januari 2020 niet meer voor een volledig boekjaar afschrijven in het jaar van de investering. Zij moeten vanaf dan pro rata temporis afschrijven of met andere woorden de afschrijving van het eerste jaar beperken tot de resterende duur van het boekjaar. Voor grote vennootschappen was dit reeds het geval.

3. Degressief afschrijven

Degressief afschrijven is vanaf 1 januari 2020 niet meer mogelijk voor grote en kleine vennootschappen. Voor 2019 mag u nog wel afschrijven aan het dubbele percentage van de lineaire afschrijving. Dit percentage, dat beperkt is tot 40% van het geïnvesteerde bedrag, past u dan toe op de fiscale residuwaarde van het actief.

4. Bijkomende kosten

Kleine vennootschappen kunnen de bijkomende aankoopkosten vanaf 1 januari 2020 niet meer volgens eigen ritme afschrijven. Zij hebben nog de keuze om deze kosten in één keer af te schrijven of op hetzelfde ritme als het actief.

Besluit

Vanaf 1 januari 2020 veranderen de spelregels voor de fiscaliteit rond investeringen. De belangrijkste wijziging is de daling van het tarief voor de gewone investeringsaftrek bij kleine vennootschappen van 20% naar 8%.

Uw cliëntenadviseur kan u steeds bijstaan voor een fiscale optimalisatie van uw investeringen. Aarzel niet om hem of haar hierover te contacteren.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2020-04-21T09:15:49+01:00