window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
Human Resources

Wat is de e-Box?

Velen onder jullie zullen wellicht al eens gehoord hebben over e-Box. Maar wat is dat nu eigenlijk en waarom kan het nuttig zijn?

De e-Box is een elektronische brievenbus waarin je op een veilige manier berichten kan vinden die door steeds meer en meer overheidsdiensten worden verzonden.  Zowel burgers als bedrijven kunnen hun e-Box raadplegen. Voor burgers is dat de e-Box Burger en voor bedrijven heet dat e-Box Enterprise.  Het doel van de overheid is om hun dienstverlening efficiënter te organiseren en te digitaliseren.  Het papieren tijdperk is (bijna) verleden tijd.

Telkens wanneer een nieuw document voor jouw beschikbaar is, krijg je hiervan melding op het door jouw opgegeven e-mailadres.

Hoe toegang krijgen?

Om toegang te krijgen tot jouw e-Box dient deze eerst te worden geactiveerd.  Tot op heden is het niet verplicht als burger om je e-Box Burger te activeren.  Je kan jouw persoonlijke e-Box activeren via het portaal www.mye-box.be .

Voor ondernemingen zal dit wel verplicht worden in de toekomst en dit vanaf 01.01.2025.  Hoe je als onderneming jouw e-Box  Enterprise kan activeren vind je terug op www.eboxenterprise.be

Toegang is ook mogelijk via private dienstverleners zoals Doccle, TrustO … in partnership met de overheid.

Momenteel is er nog een overgangsfase waarbij je, bij de activatie van uw e-Box, ervoor kan opteren om alsnog alles per post te ontvangen. Indien je hebt gekozen om voortaan alles digitaal te ontvangen,  dan wordt ook alles digitaal aangeleverd.  Hier schuilt wel het gevaar dat als je een bericht hebt ontvangen via e-Box en dit niet (tijdig) bekijkt, je het risico loopt om bijvoorbeeld verkeersboetes of belastingen laattijdig te betalen of te behandelen.  Dit met mogelijke boetes en intresten tot gevolg. Wij hebben als accountant geen toegang tot jouw e-Box. Dus het is raadzaam om zeker al jouw berichten tijdig te bekijken.

Wat als je jouw e-Box niet activeert of deactiveert?

Dan gaat de overheid geen berichten meer sturen en zullen zij een ander kanaal gebruiken om hun communicatie te versturen (bijvoorbeeld per post).

Deel dit bericht

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht
2023-05-12T09:44:50+01:00