window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Startersbegeleiding

Wanneer overstappen naar een vennootschap?

Aan de start kiezen veel ondernemers voor een eenmanszaak. Deze keuze is laagdrempelig omdat het minder administratie en minder kosten met zich meebrengt. Naarmate je onderneming groeit, kan het omwille van de fiscale optimalisatie, beperkte aansprakelijkheid of met zicht op pensioen en overlating toch interessant zijn om over te stappen naar een vennootschap.

Fiscale optimalisatie

Een eerste is de groei van de winst. Bij een eenmanszaak is de volledige winst onderworpen aan de progressieve tarieven van de personenbelasting. De belasting wordt in schijven berekend en loopt zo op tot 50% in de hoogste schijf. Bovendien betaal je ook sociale bijdragen op je volledige resultaat.

In een vennootschap ben je daarentegen onderworpen aan de vennootschapsbelasting met een vast tarief van 25%. Voor KMO’s is er zelfs een verlaagd tarief van 20% mogelijk voor de eerste 100 000 euro. Het loon dat je uitkeert is wel nog onderworpen aan de personenbelasting. Om deze belasting voor jou privé zo laag mogelijk te houden, betaalt je vennootschap hiervoor bedrijfsvoorheffing. De sociale bijdragen worden bij een vennootschap enkel op dit loon berekend en niet op de volledige winst zoals bij een eenmanszaak. Heb je af en toe toch iets meer nodig dan je maandelijks loon? In een vennootschap kan je niet zomaar aan de winst voor privédoeleinden. Je kan wel werken met dividenduitkeringen. Verder moet je als vennootschap ook een jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen.

Indien je momenteel in een eenmanszaak werkt en niet al je winst opneemt als loon, kan het interessant zijn om te bekijken of een vennootschap voor jou voordeliger kan zijn. De overstap naar een vennootschap kost ook geld en voor bepaalde vennootschapsvormen is er een tussenkomst van een notaris nodig. Wanneer het fiscaal voordeel groot genoeg is, kan dit de kosten van de overstap in bepaalde gevallen dekken.

Beperkte aansprakelijkheid

Een tweede belangrijke reden waarom een overstap naar een vennootschap aangewezen kan zijn, is je aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak is er juridisch geen verschil tussen jijzelf en je zaak. Dat wil zeggen dat schuldeisers aan jouw persoonlijke bezittingen kunnen als er iets misloopt. Bij bepaalde vennootschapsvormen kan je deze aansprakelijkheid beperken. Zeker wanneer je in de groei van je zaak gaat ondernemen samen met een partner of wanneer je investeert en grotere schulden aangaat, kan een vennootschapsvorm interessant zijn.

Pensioen en overlating

Een derde drijfveer om over te stappen is eentje met zicht op pensioen en overlating. In een vennootschap heb je meer mogelijkheden om een pensioen op te bouwen. Naast VAPZ kan je ook aan individuele pensioentoezegging (IPT) doen, een fiscaal gunstige aanvulling op je pensioen als zelfstandige.

Wanneer je stopt met werken of overlijdt dan betekent dit bij een eenmanszaak het einde van je zaak. Bij een vennootschap heb je meer mogelijkheden. Je kan je zaak verkopen maar ook de leiding doorgeven (bv. aan je kinderen) en zelf nog een tijdje eigenaar blijven, is een optie.

Benieuwd wat voor jouw situatie de beste keuze is? Elke onderneming is uniek dus persoonlijk advies is hier zeker aangewezen. Onze ondernemersbegeleiders denken graag met jou mee en maken met plezier een vergelijking op basis van jouw financiële situatie. Neem hier contact met ons op.

Brochure eenmanszaak versus vennootschap

In onze brochure ‘eenmanszaak versus vennootschap’ zetten we alle verschillen nog eens op een rij en krijg je ook een overzicht van  de verschillende vennootschapsvormen.

Via onderstaande knop kan je je gegevens achterlaten zodat wij je deze handige brochure kunnen mailen.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2022-07-15T06:09:28+01:00