window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
14 februari 2024

Versterking werkbonus

Wat is de werkbonus?

De sociale werkbonus is een vermindering van de werknemersbijdrage voor medewerkers met lage lonen, om zo meer nettoloon over te houden. De vermindering is een forfaitair bedrag dat hoger wordt naarmate het loon lager is, met een plafond van maximaal 710 euro in 2024 (te indexeren).

De lagere RSZ-inhouding leidt tot een verhoogd belastbaar loon, waardoor de werknemers met lage lonen een hogere aanslag zouden kunnen krijgen. Om dit effect te compenseren, is er een belastingvermindering in het leven geroepen. Dit heet de fiscale werkbonus. Deze bonus wordt berekend als percentage op de effectief toegekende sociale werkbonus.

Recente wijzigingen?

De wetgever heeft de werkbonus willen versterken. De berekening van de sociale werkbonus zal vanaf 1 april 2024 opgesplitst worden in 2 delen: het eerste segment betreft de berekening van de heel lage lonen en het tweede van de iets hogere lonen. Zo wil men de verhoging van de werkbonus progressief verminderen. Op het eerste segment zal de fiscale werkbonus vanaf nu maar liefst 52,54% bedragen van de sociale werkbonus in plaats van het oude percentage van 33,14%. Het maximumbedrag van de fiscale werkbonus stijgt hierdoor naar 1.030 euro. Voor de iets hogere lonen blijft het percentage van 33,14% behouden.

Resultaat van deze wijzigingen?

De opdeling van de sociale werkbonus in 2 delen zal geen verschil maken op het bedrag aan sociale werkbonus waarop de werknemer recht zal hebben. Wel zal er voor de heel lage lonen een verhoogd percentage van de fiscale werkbonus worden toegepast. Zo krijgen de werknemers met de laagste lonen een extra belastingvermindering en houden ze meer nettoloon over.

 

Indien je meer informatie wenst kan je contact opnemen met jouw cliëntenadviseur en/of ondernemingsbegeleider.

© Syria Verbeke

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-03-04T11:55:29+01:00