window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
8 mei 2024

Verhoogde criteria bepalen vanaf 01/01/2024 de grootte van je vennootschap

Gelet op de sterke inflatie van de voorbije jaren heeft de Europese commissie het opportuun geacht om de criteria voor de bepaling van de grootte van de onderneming drastisch te verhogen.
Deze aangepaste criteria werden recent omgezet in de Belgische wetgeving en zijn van toepassing op de boekjaren die aanvangen na 31 december 2023.

De nieuwe criteria zijn als volgt:

Aangepaste criteria bepalen of je vennootschap groot of klein is

De kwalificatie van de vennootschap als kleine vennootschap is belangrijk omdat heel wat fiscale voordelen voorbehouden zijn voor kleine ondernemingen, denk bijvoorbeeld maar aan het verlaagd tarief van 20% op de eerste schijf van € 100.000 belastbare winst, of de investeringsaftrek evenals tal van andere maatregelen.

In de omzettingswet werd er niet voorzien in een overgangsregeling en was het onduidelijk hoe de inwerkingtreding van deze nieuwe criteria diende geïnterpreteerd te worden.

De regerin zal nu voorzien in een overgangsregeling waarbij de beoordeling van de criteria op de balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar beslissend is. Als de vennootschap dan niet meer dan één van deze nieuwe criteria overschrijdt zal zij kwalificeren als kleine onderneming.

Als je vragen hebt over de toepassing van deze criteria op jouw vennootschap neem dan gerust contact met ons op via legal@konsilanto.be.

© Hugo Andries

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-05-08T13:00:31+01:00