window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Startersbegeleiding
24 november 2020

Ondernemen als student zit in de lift

Sinds 2017 moedigt onze overheid het ondernemerschap bij studenten aan via het sociaal statuut van student-zelfstandige. Cijfers van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) tonen aan het aantal studenten dat tijdens hun studies al start met ondernemen jaar na jaar stijgt.

Studenten krijgen de mogelijkheid om op een voordeligere manier hun eerste stappen in het ondernemerschap te zetten via een vrijstelling of vermindering van hun sociale bijdragen. Dit statuut is niet volledig zonder voorwaarden, wij lichten deze graag toe.

Voorwaarden

  • Je bent tussen 18 en 25 jaar oud.
  • Je studeert voor minimaal 27 studiepunten of 17 lesuren aan een erkende onderwijsinstelling.
  • Je volgt regelmatig de lessen of indien er geen aanwezigheden worden opgenomen, moet je aantonen dat je hebt deelgenomen aan de examens.

De beoordeling loopt per academie jaar dus van oktober tot en met september.

Sociale bijdragen

Student-zelfstandigen genieten van een vrijstelling van sociale bijdragen indien hun belastbaar netto jaarinkomen onder bepaalde grenzen blijft (inkomsten 2020, deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd). Dit netto jaarinkomen wordt berekend door je omzet te verminderen met je kosten en sociale bijdragen.

Deze beoordeling loopt ook per kalenderjaar.

Pas op, bij een belastbaar inkomen onder 13 993,78 euro geniet je nog de sociale zekerheid via je ouders en ben je (deels) vrijgesteld van sociale bijdragen, maar bouw je zelf geen sociale rechten (zoals pensioen) op.

Groeipakket

Woon je in Vlaanderen dan blijft jouw recht op het groeipakket bestaan zolang je belastbaar netto jaarinkomen onder de grens van 13 993,78 euro blijft.

Personenbelasting

Op je belastbaar inkomen betaal je belastingen. Indien je werkt via een eenmanszaak betaal je personenbelasting op je winst. Dit is je omzet verminderd met je kosten en sociale bijdragen. In een vennootschapsstructuur betaal je personenbelasting op je bezoldiging als bedrijfsleider en vennootschapsbelasting op je belastbare basis die overblijft in de vennootschap.

Iedereen die aan de personenbelasting onderworpen is, heeft recht op een belastingvrije som. Op al je inkomsten tot 8 990 euro betaal je geen belastingen (inkomstenjaar 2020).

Wat je meer verdient dan dit bedrag wordt in de personenbelasting belast aan de progressieve tarieven. Dit betekent dat het belastingtarief stijgt naarmate je inkomen toeneemt.

Starten als student-zelfstandige

Wens je tijdens je studie al te starten met een eigen onderneming dan bekijken we graag samen met jou de opties en begeleiden we je doorheen het statuut.

Voor meer informatie kan je vrijblijvend contact opnemen met Isabel Beckers op het nummer +32 (0)16 47 93 33 of per mail via isabel.beckers@konsilanto.be.

Deel dit bericht

De laatste nieuwtjes

  • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-11-24T11:53:27+01:00