window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Human Resources

Vanaf 2021 geen RSZ-vermindering meer voor uw eerste werknemer?

De doelgroepverminderingen zijn een reeks RSZ-kortingen en andere steunmaatregelen waarmee de overheid werkgevers stimuleert om personeel in dienst te nemen en om medewerkers uit bepaalde doelgroepen (jongeren, ouderen, langdurig werklozen) aan te trekken of te behouden.
Het gaat steeds om een vermindering op de werkgeversbijdragen. De werknemer blijft de normale bijdragen verschuldigd.

Voor de doelgroepvermindering voor een tweede tot en met zesde werknemer wijzigt er in 2021 niets. De verminderingen die momenteel worden toegekend blijven van toepassing. Dit op voorwaarde dat de (nieuwe) federale regering de regels niet wijzigt.

Maar wat met de vermindering voor een eerste aanwerving? Momenteel geniet een werkgever van een vrijstelling van de basisbijdragen voor een eerste werknemer, en dit onbeperkt in de tijd. De huidige reglementering vermeldt dat deze vermindering enkel van toepassing is voor nieuwe aanwervingen in de periode van 1 januari 2016 en 31 december 2020.

Dit zou dus betekenen dat een werkgever die nog voor 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft, ook na 2020 van deze vrijstelling kan blijven genieten. Maar een werkgever die pas in 2021 zijn eerste werknemer zou aanwerven, niet in aanmerking zou komen voor deze vrijstelling.

De regels rond de doelgroepverminderingen staan in een Koninklijk Besluit. Een regering in lopende zaken kan dit besluit wijzigen. Momenteel is het nog niet duidelijk of hier voldoende politieke draagkracht voor is.

Indien u twijfelt om een eerste werknemer aan te werven, lijkt het ons toch aangewezen om dit alsnog in 2020 te doen. Zo heeft u alvast zekerheid over de vrijstelling van de basisbijdragen.

Deel dit bericht:

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2020-07-23T10:27:09+01:00