window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Human Resources
17 juni 2020

Vanaf 2021 geen RSZ-vermindering meer voor uw eerste werknemer?

De doelgroepverminderingen zijn een reeks RSZ-kortingen en andere steunmaatregelen waarmee de overheid werkgevers stimuleert om personeel in dienst te nemen en om medewerkers uit bepaalde doelgroepen (jongeren, ouderen, langdurig werklozen) aan te trekken of te behouden.
Het gaat steeds om een vermindering op de werkgeversbijdragen. De werknemer blijft de normale bijdragen verschuldigd.

Voor de doelgroepvermindering voor een tweede tot en met zesde werknemer wijzigt er in 2021 niets. De verminderingen die momenteel worden toegekend blijven van toepassing. Dit op voorwaarde dat de (nieuwe) federale regering de regels niet wijzigt.

Maar wat met de vermindering voor een eerste aanwerving? Momenteel geniet een werkgever van een vrijstelling van de basisbijdragen voor een eerste werknemer, en dit onbeperkt in de tijd. De huidige reglementering vermeldt dat deze vermindering enkel van toepassing is voor nieuwe aanwervingen in de periode van 1 januari 2016 en 31 december 2020.

Dit zou dus betekenen dat een werkgever die nog voor 31 december 2020 een eerste werknemer aanwerft, ook na 2020 van deze vrijstelling kan blijven genieten. Maar een werkgever die pas in 2021 zijn eerste werknemer zou aanwerven, niet in aanmerking zou komen voor deze vrijstelling.

De regels rond de doelgroepverminderingen staan in een Koninklijk Besluit. Een regering in lopende zaken kan dit besluit wijzigen. Momenteel is het nog niet duidelijk of hier voldoende politieke draagkracht voor is.

Indien u twijfelt om een eerste werknemer aan te werven, lijkt het ons toch aangewezen om dit alsnog in 2020 te doen. Zo heeft u alvast zekerheid over de vrijstelling van de basisbijdragen.

Deel dit bericht:

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2020-07-23T10:27:09+01:00