Accountancy, tax & legal

Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen aan te vragen voor 30 september 2020

Gezien het in deze tijden niet evident is om de opvoeding van de kinderen te combineren met een zelfstandige activiteit heeft de overheid nu ook voorzien in een ouderschapsuitkering voor zelfstandigen. Ouders die hun zelfstandige activiteiten verminderden om te zorgen voor één of meerdere kinderen die jonger zijn dan 12 jaar kunnen een uitkering aanvragen bij hun sociaal verzekeringsfonds.

In mei en juni krijg je een uitkering van 532,24 euro per maand of 875 euro als je als alleenstaande zelfstandige minstens één kind fiscaal ten laste hebt. Vanaf juli is er een wijziging in de bedragen als je een gehandicapt kind opvoedt of als je alleenstaande bent.

Voor de maanden mei en juni kan je je aanvraag nog indienen tot 30 september 2020. Voor de maanden juli t.e.m. september heb je nog tijd tot het einde van het jaar.

Om recht te hebben op het corona-ouderschapsverlof dien je een verklaring op eer af te leggen dat je zelfstandige activiteit gedurende minstens één volledige kalendermaand wordt beïnvloed door het verlenen van zorgen aan één of meer kinderen. Het is geen vereiste dat er iedere dag een impact is door de onderbreking. Bovendien wordt er niet gekeken of je inkomsten verminderen of niet.

Let op, deze uitkering kan je niet combineren met een andere uitkering in het zelfstandigenstelsel, zoals het overbruggingsrecht.

Vermoed je dat je in aanmerking komt voor deze uitkering en heb je graag hulp bij het indienen van je aanvraag, spreekt dan gerust je cliëntenadviseur hierover aan.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Het Vlaams beschermingsmechanisme. Heeft u er recht op?

20/10/2020|

Omwille van de verstrengde coronamaatregelen hebben sommige bedrijven door de exploitatiebeperkingen een serieuze omzetdaling in de maanden augustus en september 2020. Om deze bedrijven financieel te ondersteunen wordt het Vlaamse beschermingsmechanisme in het leven geroepen. [Lees verder]

Tijdelijke werkloosheid overmacht – Sluiting scholen of kinderdagverblijven

16/10/2020|

Tot 30 september konden ouders gebruik maken van het corona-ouderschapsverlof. Voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020 kunnen werknemers die verlof zouden moeten nemen om een kind op te vangen, ten gevolge van de sluiting van de kinderopvang, de school of een opvang voor gehandicapten wegens coronamaatregelen een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. [Lees verder]

2020-09-17T09:12:24+01:00