window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
21 november 2022

Nieuwe fiscale berekeningsregels voor Individuele Pensioentoezegging (IPT)

De FOD Financiën heeft de fiscale berekeningsregels die van toepassing zijn op een contract IPT recent gewijzigd, en dit met terugwerkende kracht vanaf 01/01/2021.

Dit maakt een optimalisatieberekening van je contract belangrijker dan ooit! Afhankelijk van je individuele situatie kan deze nieuwe berekening er immers toe leiden dat de fiscaal aftrekbare premies die je voortaan in dit contract kan storten, lager zullen zijn of dat er zelfs geen premies meer gestort kunnen worden. Uiteraard is het ook mogelijk dat er, niettegenstaande de nieuwe berekeningsmethode – nog ruimte is waardoor de huidige premies kunnen worden behouden of zelfs verhoogd kunnen worden.

Gezien deze nieuwe regels van kracht zijn vanaf 01/01/2021, en dus een retroactief karakter kennen, bestaat de kans dat de premies die in 2021 en 2022 reeds gestort werden, de nieuwe fiscale limiet hebben overschreden. Om de fiscale aftrekbaarheid van deze premies zo veel als fiscaal mogelijk te vrijwaren, dient de herberekening van ieder contract ten laatste op 31/12/2022 te zijn uitgevoerd. Indien je contract pas na deze datum wordt herberekend, dan kan het gedeelte van de in 2021 en 2022 gestorte premies dat de nieuwe fiscale limiet heeft overschreden, bij een eventuele fiscale controle verworpen worden als fiscaal aftrekbare beroepskost én kan de overheid overgaan tot een extra penalisatie van de te veel gestorte premies.

Om de nieuwe berekening te kunnen uitvoeren, dient je makelaar te beschikken over een aantal bijkomende gegevens. Wanneer je makelaar je hiervoor contacteert, zullen wij een aantal van deze gegevens dienen aan te leveren en zal je o.a. ook een detail dienen aan te leveren van je beroepscarrière.

Wanneer je contract op vandaag is gekoppeld aan een ‘bullet krediet’ of ‘reconstitutielening’, kan de verlaging van het maximaal aanvullend pensioenkapitaal dat via fiscaal aftrekbare premies kan worden opgebouwd, tot gevolg hebben dat het eindkapitaal niet langer volstaat als waarborg van het krediet. Ook hier is het aan te raden dat je samen met je makelaar zoekt naar een oplossing.

Het is dus heel belangrijk dat je makelaar de nodige berekeningen aanlevert, zodat wij dan verder de nodige stappen kunnen nemen in de verwerking en aangifte van je boekhouding. Mocht jouw makelaar je niet contacteren, of wens je een 2e opinie over de aangeleverde berekening, dan kan je ons steeds contacteren, zodat wij je hiermee verder kunnen helpen.

De laatste nieuwtjes

  • Maia Luarsabishvili

Leer onze collega Maia kennen

11/06/2024|

Na zes jaar ervaring als boekhouder/auditor in Georgië, startte Maia haar carrière volledig opnieuw in België. Zo kwam ze in 2018 bij Konsilanto terecht. Een bijzonder verhaal ... [Lees verder]

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2022-11-21T10:48:02+01:00