Niet gehuwd en toch samen kopen?
Ons team vermogensplanners wil graag de rechtsfiguur van “het beding van aanwas” in de kijker zetten, in de volksmond ook wel bekend als de zogenaamde “tontine”.
Het beding van aanwas zorgt voor zekerheid in geval van overlijden. Het is een kanscontract waarbij het aangeduid vermogen zal aangroeien (“aanwassen”) bij de langstlevende.
Kanscontract
Het kans-element bestaat erin dat er gelijke winst- of verlieskansen moeten zijn, afhankelijk van een toevallige maar zekere gebeurtenis. Deze kansen dienen niet volledig gelijk te zijn, wel gelijkwaardig. Dit geldt zowel voor de levensverwachting als de inleg van de betrokken partners.
De zekere gebeurtenis is het onvermijdelijk overlijden van één van de partners of partijen. Met andere woorden, je wint wanneer je de langstlevende partner bent.
Partijen
Wie bedoelen we met “partijen”? Typisch zal een beding van aanwas gesloten worden tussen niet-gehuwde partners. Wat we ook geregeld zien, is dat het gesloten wordt tussen (meerdere) familieleden van ongeveer dezelfde leeftijd. Ongeveer dezelfde leeftijd werd in het verleden reeds ruim geïnterpreteerd in de rechtspraak en fiscale rulings, doch de nodige voorzichtigheid moet in acht worden genomen. Gehuwde partners zijn echter niet uitgesloten als partij. Het onderscheidend criterium is dat de partijen samen in onverdeeldheid zitten. Echtgenoten die getrouwd zijn onder scheiding van goederen, bijvoorbeeld, kunnen dus ook genieten van de rechtsfiguur.
Vermogen
In theorie kan het beding van aanwas worden gebruikt in talloze contracten. Zowel roerende als onroerende goederen kunnen onder de toepassing worden geplaatst. We denken hierbij bijvoorbeeld aan aandelenpakketten en kunstcollecties. In de praktijk zien we het beding echter het vaakst voorkomen bij onroerende goederen. Denk bv. aan 3 zussen die samen een appartement aan zee kopen of een feitelijk samenwonend koppel.
Formeel
Het beding van aanwas dient notarieel verleden te worden. Het wordt dus ofwel meteen opgenomen in de notariële akte van aankoop, ofwel kan achteraf nog een bijkomende notariële akte worden opgemaakt (denk hierbij bv. aan een samenlevingscontract).
Voordeel voor jou?
Zowel op fiscaal als op civielrechtelijk vlak kan dergelijk beding je bepaalde voordelen opleveren. Deze overeenkomst is bijvoorbeeld niet eenzijdig opzegbaar, zoals een testament dat wel is. Andere voordelen zijn dat er bv. geen erfbelasting (maar wel registratierecht) verschuldigd is, ook zaakvervanging is mogelijk.
Of het in jouw situatie interessant is, kunnen wij samen met jou bekijken. Zoals je ongetwijfeld merkt is het beding van aanwas echt maatwerk. Wij gaan daarom graag met jou in gesprek, bekijken jouw situatie en jouw wensen en treden vervolgens in contact met de notaris, met wie wij samen jouw beding zullen uitwerken.
De laatste nieuwtjes
Onze collega Britt aan het woord
Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]
Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.
Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]