window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
17 april 2023

Niet gehuwd en toch samen kopen?

Ons team vermogensplanners wil graag de rechtsfiguur van “het beding van aanwas” in de kijker zetten, in de volksmond ook wel bekend als de zogenaamde “tontine”.

Het beding van aanwas zorgt voor zekerheid in geval van overlijden. Het is een kanscontract waarbij het aangeduid vermogen zal aangroeien (“aanwassen”) bij de langstlevende.

Kanscontract

Het kans-element bestaat erin dat er gelijke winst- of verlieskansen moeten zijn, afhankelijk van een toevallige maar zekere gebeurtenis. Deze kansen dienen niet volledig gelijk te zijn, wel gelijkwaardig. Dit geldt zowel voor de levensverwachting als de inleg van de betrokken partners.

De zekere gebeurtenis is het onvermijdelijk overlijden van één van de partners of partijen. Met andere woorden, je wint wanneer je de langstlevende partner bent.

Partijen

Wie bedoelen we met “partijen”? Typisch zal een beding van aanwas gesloten worden tussen niet-gehuwde partners. Wat we ook geregeld zien, is dat het gesloten wordt tussen (meerdere) familieleden van ongeveer dezelfde leeftijd. Ongeveer dezelfde leeftijd werd in het verleden reeds ruim geïnterpreteerd in de rechtspraak en fiscale rulings, doch de nodige voorzichtigheid moet in acht worden genomen. Gehuwde partners zijn echter niet uitgesloten als partij. Het onderscheidend criterium is dat de partijen samen in onverdeeldheid zitten. Echtgenoten die getrouwd zijn onder scheiding van goederen, bijvoorbeeld, kunnen dus ook genieten van de rechtsfiguur.

Vermogen

In theorie kan het beding van aanwas worden gebruikt in talloze contracten. Zowel roerende als onroerende goederen kunnen onder de toepassing worden geplaatst. We denken hierbij bijvoorbeeld aan aandelenpakketten en kunstcollecties. In de praktijk zien we het beding echter het vaakst voorkomen bij onroerende goederen. Denk bv. aan 3 zussen die samen een appartement aan zee kopen of een feitelijk samenwonend koppel.

Formeel

Het beding van aanwas dient notarieel verleden te worden. Het wordt dus ofwel meteen opgenomen in de notariële akte van aankoop, ofwel kan achteraf nog een bijkomende notariële akte worden opgemaakt (denk hierbij bv. aan een samenlevingscontract).

Voordeel voor jou?

Zowel op fiscaal als op civielrechtelijk vlak kan dergelijk beding je bepaalde voordelen opleveren. Deze overeenkomst is bijvoorbeeld niet eenzijdig opzegbaar, zoals een testament dat wel is. Andere voordelen zijn dat er  bv. geen erfbelasting (maar wel registratierecht) verschuldigd is, ook zaakvervanging is mogelijk.

Of het in jouw situatie interessant is, kunnen wij samen met jou bekijken. Zoals je ongetwijfeld merkt is het beding van aanwas echt maatwerk. Wij gaan daarom graag met jou in gesprek, bekijken jouw situatie en jouw wensen en treden vervolgens in contact met de notaris, met wie wij samen jouw beding zullen uitwerken.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2023-04-17T08:55:49+01:00