window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
29 februari 2024

Gewijzigde patrimoniumtaks voor vzw’s

De patrimoniumtaks is een jaarlijks geheven belasting op het vermogen van (internationale) vzw’s en private stichtingen. De taks wordt geheven op het totaal van de bezittingen van de vzw of stichting, dus zowel op roerende als op onroerende goederen, met enkele uitzonderingen. De taks wordt toegepast omdat deze juridische entiteiten geen ‘overlijden’ kennen, wat betekent dat hun vermogen anders aan successierechten zou ontsnappen. Dit compensatiemechanisme is opgezet zodat deze entiteiten een rechtvaardige bijdrage aan de fiscale verantwoordelijkheden van alle Belgische (rechts)personen zouden maken.

De wet houdende diverse bepalingen van 28 december 2023 heeft de patrimoniumtaks grondig hervormd.

Welke wijzigingen werden doorgevoerd?

Gewijzigde patrimoniumtaks voor vzw’s

Gewijzigde patrimoniumtaks voor vzw’s

Zal jouw vzw meer of minder taks moeten betalen?

Dat hangt af van de specifieke omstandigheden van je vzw. ‘Kleinere’ vzw’s zullen mogelijks een lagere taks moeten betalen, of nu zelfs wel onder de vrijstelling vallen. ‘Grotere’ vzw’s kunnen zwaarder belast worden. De nieuwe onderwerping van buitenlands onroerend goed, zou bovendien stevig kunnen doortellen.

Een cijfervoorbeeld:

Gewijzigde patrimoniumtaks voor vzw’s

Wanneer nieuwe taks betalen?

Uiterlijk 31 maart 2024 moet je aangifte patrimoniumtaks ingediend én betaald zijn. Je zal dus in maart van dit jaar al rekening moeten houden met de hervormde bepalingen.

Hoe en wat voor mijn vzw?

Wens je hier graag wat meer uitleg over, of wil je een gepersonaliseerde berekening bekomen, aarzel dan niet om contact op te nemen via legal@konsilanto.be.

Bron: https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/pages/public/fisconet/document/3d084b57-4b99-4227-a34b-9fd9f8b46287

© Syria Verbeke

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2024-04-04T11:47:19+01:00