window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Fiscus wil kijk op de financiële transacties tussen vennootschap en bestuurder

Het loon van een bestuurder wordt jaarlijks op een fiche 281.20 gezet. In 2022 wordt deze ficheplicht uitgebreid. Ook de niet belaste verloningen zoals onkostenvergoedingen, nutsvoorzieningen, buitenlandvergoedingen, … moeten aangegeven worden op de fiche.

Op deze manier heeft de fiscus meer inkijk op wat de bestuurder privé ontvangt. De nieuwe ficheplicht gaat zelfs verder. Élke transfactie die van de vennootschap naar je privérekening gaat, zal vermeld moeten worden op de fiche. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan:

  • Facturen van de vennootschap die privé betaald of voorgeschoten zijn
  • Restaurantkosten die je cash betaald hebt en terugbetaalt naar je privérekening
  • De interesten van een credit rekening courant die je overschrijft naar je privérekening

Hoe kan je dit vermijden?

Door aankopen van de vennootschap zo veel mogelijk met een bankrekening van de vennootschap te betalen, vermijd je dat er onnodige bedragen geficheerd moeten worden.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Het onbelast bedrag op de fiche kan wel eens enorm oplopen, wat kan resulteren in een controle of een vraag om inlichtingen om het bedrag te verklaren.

Zijn er bepaalde zaken uitgesloten?

Alle vergoedingen dienen op fiche te komen. Voor ‘misverstanden’ is er wel een vrijstelling: Facturen en bonnetjes van de vennootschap die je privé betaalde en die later door de vennootschap terugbetaald worden, zijn vrijgesteld als het totale bedrag niet hoger is dan € 250,00 per jaar en dit per leverancier bekeken.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2022-06-07T14:35:05+01:00