window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal

Fiscus wil kijk op de financiële transacties tussen vennootschap en bestuurder

Het loon van een bestuurder wordt jaarlijks op een fiche 281.20 gezet. In 2022 wordt deze ficheplicht uitgebreid. Ook de niet belaste verloningen zoals onkostenvergoedingen, nutsvoorzieningen, buitenlandvergoedingen, … moeten aangegeven worden op de fiche.

Op deze manier heeft de fiscus meer inkijk op wat de bestuurder privé ontvangt. De nieuwe ficheplicht gaat zelfs verder. Élke transfactie die van de vennootschap naar je privérekening gaat, zal vermeld moeten worden op de fiche. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan:

  • Facturen van de vennootschap die privé betaald of voorgeschoten zijn
  • Restaurantkosten die je cash betaald hebt en terugbetaalt naar je privérekening
  • De interesten van een credit rekening courant die je overschrijft naar je privérekening

Hoe kan je dit vermijden?

Door aankopen van de vennootschap zo veel mogelijk met een bankrekening van de vennootschap te betalen, vermijd je dat er onnodige bedragen geficheerd moeten worden.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Het onbelast bedrag op de fiche kan wel eens enorm oplopen, wat kan resulteren in een controle of een vraag om inlichtingen om het bedrag te verklaren.

Zijn er bepaalde zaken uitgesloten?

Alle vergoedingen dienen op fiche te komen. Voor ‘misverstanden’ is er wel een vrijstelling: Facturen en bonnetjes van de vennootschap die je privé betaalde en die later door de vennootschap terugbetaald worden, zijn vrijgesteld als het totale bedrag niet hoger is dan € 250,00 per jaar en dit per leverancier bekeken.

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht
  • Konsilanto medewerkers

Resultaten tevredenheidsonderzoek

06/02/2023|

Klantentevredenheid en transparantie naar onze cliënten toe zijn voor Konsilanto topprioriteiten. Daarom deed Konsilanto in samenwerking met de UCLL in 2022 een waardevol onderzoek naar hoe het nu echt gesteld is met onze klantentevredenheid. 139 respondenten vulden onze enquête in. In deze nieuwsbrief willen we je graag de resultaten van het onderzoek meegeven en blikken we ook vooruit op de acties die we hier als kantoor aan zullen koppelen. [Lees verder]

2022-06-07T14:35:05+01:00