window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Startersbegeleiding

Wat als een inbreng niet volstaat?

Ondanks de Coronacrisis wagen nog steeds een groot aantal ondernemers de sprong naar een eigen zaak. Sommige ondernemers kunnen starten met een laptop en een bureau terwijl anderen voor net iets grotere uitdagingen staan op financieel vlak. Je eigen spaarpot zal daarbij niet altijd volstaan om jouw idee van de grond te krijgen.

In dat geval zijn er verschillende financieringsoplossingen waarvan we er hier 3 toelichten; de Winwinlening, Cofinanciering en Starterslening. Ook voor de reeds bestaande KMO’s bieden de Winwinlening en Cofinanciering een mogelijkheid om kapitaal op te halen voor nieuwe investeringen.

Bekijk deze financieringsvormen altijd als een aanvulling op je eigen inbreng. Een eigen inbreng blijft steeds de goedkoopste vorm van financiering en is in het geval van de Cofinanciering en Starterslening ook een voorwaarde om deze bijkomende kredieten af te sluiten.

Winwinlening

De Winwinlening is een fiscaal gunstige manier om in eigen kringen (family, fools & friends) geld op te halen voor jouw ondernemersidee. Voor de Winwinlening afgesloten na 6 oktober 2020 zijn er vanwege de Coronacrisis ook enkele nieuwe voorwaarden.

Je kan via deze weg een bedrag ophalen tot 75 000 euro per investeerder met een totale maximale ophaling van 300 000 euro. Voordien lagen de limieten op 50 000 euro per investeerder en 200 000 euro als maximale ophaling.

De looptijd van 8 jaar kan vanaf nu tussen 5 en 10 jaar variëren en kredietgevers krijgen een jaarlijks rendement van 2,50% op het openstaande kapitaal via een belastingkrediet in de personenbelasting. Dit komt neer op een voordeel van maximum van 1 875 euro per jaar. Ook wanneer je een terug te vorderen saldo hebt in de personenbelasting zal je dit belastingkrediet ontvangen.

Wanneer het fout loopt en je de lening niet zou kunnen terugbetalen, voorziet de overheid in een borg van 40% op het openstaande bedrag (eveneens via een terugbetaalbaar belastingkrediet in de personenbelasting). Deze verhoogde borg geldt voor Winwinleningen die afgesloten zijn na 15 maart 2020 tot uiterlijk 31 december 2021. Na deze periode bedraagt de borg opnieuw 30%.

Als kredietnemer zal je een jaarlijkse rente moeten betalen van 0,875% tot 1,75% aan de kredietgever (cijfers voor 2020). Hierop betaal je als kredietnemer nog 30% roerende voorheffing.

Ten gevolge van de Coronacrisis kunnen bestaande Winwinleningen die in 2020 beëindigd zouden zijn, verlengd worden met 1 of 2 jaar met behoudt van het jaarlijks belastingkrediet van 2,50%.

Cofinanciering

Bij de Cofinanciering ga je het kapitaal niet in eigen kringen ophalen. Bij deze vorm van financiering moet er een cofinancier (een bank, investeringsfonds, business angels of crowdfundingplatform) tussenkomen voor minstens 20% van de totale financiering. PMV/z zal tussenkomen voor maximaal 50% en zelf moet je nog minstens 10% van de volledige investering dragen.

Het bedrag dat je hiermee kan ophalen bedraagt 4 maal de eigen inbreng met een absoluut maximum van 350 000 euro. Het minimumbedrag van de Cofinanciering is 7 500 euro.

De looptijd van de lening ligt tussen 3 en 10 jaar, afhankelijk van de aard van de investering die je met dit krediet gaat doen. De intrestvoet ligt momenteel op 3% voor de volledige looptijd van de lening. Terugbetalen doe je via maandelijkse aflossingen, eventueel met een vrijstelling van de kapitaalaflossingen gedurende 1 of 2 jaar.

De banken, crowdfundingsplatformen, ed. die hiervoor samenwerken met PMV/z kan je vinden op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/cofinanciering.

Starterslening

Wie nog niet gestart is (ook werkzoekenden) of hoogstens 4 jaar actief is als zelfstandige in hoofberoep kan via het PMV/z een Starterslening aanvragen.

Het bedrag dat je via deze weg kan ophalen bedraagt 4 maal de eigen inbreng met een absoluut maximum van 100 000 euro. Er is geen minimumbedrag voor deze lening.

De looptijd van de lening ligt tussen 3 en 10 jaar en de rentevoet is vast en bedraagt momenteel 3% per jaar.

De terugbetalingen aan het PMV/z verlopen maandelijks volgens constante aflossingen en in het eerste jaar betaal je ook de intresten terug. PMV/z hanteert een soepele waarborgregeling die afhangt van het project dat je indient.

Indien je als starter een geldig attest Starterslening kan voorleggen (te bekomen bij de RVA, VDAB of OCMW) gelden er nog bijkomende extra’s.

De Starterslening kan gecombineerd worden met een Cofinanciering maar het bedrag van beide financieringen samen mag dan niet meer dan 350 000 euro bedragen.

Alvorens één van deze financieringsvormen aan te vragen is het van belang om een sterk financieel en ondernemersplan in handen te hebben. Wanneer jij je plannen en financiële behoeften goed onderbouwd hebt, zal je ook makkelijker anderen kunnen overtuigen om mee te stappen in jouw verhaal.

Kan je hier nog wat hulp bij gebruiken, laat dan een bericht na via de contactpagina voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit bericht

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht
  • Konsilanto medewerkers

Resultaten tevredenheidsonderzoek

06/02/2023|

Klantentevredenheid en transparantie naar onze cliënten toe zijn voor Konsilanto topprioriteiten. Daarom deed Konsilanto in samenwerking met de UCLL in 2022 een waardevol onderzoek naar hoe het nu echt gesteld is met onze klantentevredenheid. 139 respondenten vulden onze enquête in. In deze nieuwsbrief willen we je graag de resultaten van het onderzoek meegeven en blikken we ook vooruit op de acties die we hier als kantoor aan zullen koppelen. [Lees verder]

2021-01-19T12:36:25+01:00