window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal
27 maart 2022

Daling registratierechten

Goed nieuws voor particulieren die in nabije toekomst een gezinswoning wensen aan te kopen. De verkooprechten in het Vlaams gewest zijn gewijzigd en de aankoop van een gezinswoning is niet langer onderworpen aan 6 maar aan 3 %. Hiermee hoopt de overheid particulieren te stimuleren om een woning te kopen en tegemoet te komen aan de stijgende vastgoedprijzen. Een kort overzicht van de wijzigingen:

Verlaagd tarief

De aankoop van een woning is onderworpen aan de betaling van registratierechten. De notaris zal deze registratierechten doorstorten aan de schatkist. Het tarief van registratierechten verschilt in functie van de woning die wordt aangekocht. Voor de aankoop van de enige eigen woning daalt het tarief op volgende wijze:

  • Het tarief van 6 % daalt naar 3 %
  • Wordt de woning onderworpen aan een ingrijpende energetische renovatie dan daalt het tarief van 5 % naar 1 %

Particulieren die een woning aankochten in 2021 komen ook in aanmerking voor bovenvermeld tarief in geval de notariële akte werd verleden in 2022. Met andere woorden, ook voor aankopen waarvan het compromis werd ondertekend in 2021 kan er worden genoten van het gunstiger tarief.

Dit voordeel is in regel beperkt tot kopers die geen tweede andere woning in volledige eigendom hebben. Voor specifieke gevallen omtrent deze regel (tweede woning in vruchtgebruik, onverdeeldheid, etc.) mag u ons contacteren.

Bescheiden woning

Bijkomend voordeel is de rechtenvermindering voor bescheiden woningen. Koop je een woning die een maximumbedrag (grensbedrag) niet overschrijdt dan betaal je voor een deel van dit bedrag geen registratierechten (vrijstelling). De grensbedragen zijn bovendien voordeliger in geval deze gelegen zijn in centrumsteden.
Voor 2022 werden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Grensbedrag: 220 000 i.p.v. 200 000 euro
  • Grensbedrag in geval van woning gelegen in een centrumstad: 240 000 i.p.v. 220 000 euro
  • Vrijstelling: tot een bedrag van 93 3333 euro niet onderworpen aan registratierechten

Kortom, zeer voordelige wijzigingen voor de aankoop van de enige eigen woning.

Niet enige eigen woning

Het algemeen tarief van 10 % wordt in omgekeerde richting gewijzigd met een verhoging naar 12 %. Dit is van toepassing op de aankoop van woningen die niet onder het gunsttarief vallen. Voor de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden blijft het tarief van 10 % gelden.

In geval er in 2021 een compromis werd ondertekend dan zal het tarief van 10 % worden behouden en zullen enkel aankopen waarvan het compromis werd gesloten in 2022 worden onderworpen aan het verhoogd tarief.

Zit je met vragen over bovenvermelde wijzigingen neem dan gerust contact op om te overlopen welk tarief op jou van toepassing is.

Deel deze pagina:

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2022-03-31T10:44:16+01:00