window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');

Accountancy, tax & legal

Daling registratierechten

Goed nieuws voor particulieren die in nabije toekomst een gezinswoning wensen aan te kopen. De verkooprechten in het Vlaams gewest zijn gewijzigd en de aankoop van een gezinswoning is niet langer onderworpen aan 6 maar aan 3 %. Hiermee hoopt de overheid particulieren te stimuleren om een woning te kopen en tegemoet te komen aan de stijgende vastgoedprijzen. Een kort overzicht van de wijzigingen:

Verlaagd tarief

De aankoop van een woning is onderworpen aan de betaling van registratierechten. De notaris zal deze registratierechten doorstorten aan de schatkist. Het tarief van registratierechten verschilt in functie van de woning die wordt aangekocht. Voor de aankoop van de enige eigen woning daalt het tarief op volgende wijze:

  • Het tarief van 6 % daalt naar 3 %
  • Wordt de woning onderworpen aan een ingrijpende energetische renovatie dan daalt het tarief van 5 % naar 1 %

Particulieren die een woning aankochten in 2021 komen ook in aanmerking voor bovenvermeld tarief in geval de notariële akte werd verleden in 2022. Met andere woorden, ook voor aankopen waarvan het compromis werd ondertekend in 2021 kan er worden genoten van het gunstiger tarief.

Dit voordeel is in regel beperkt tot kopers die geen tweede andere woning in volledige eigendom hebben. Voor specifieke gevallen omtrent deze regel (tweede woning in vruchtgebruik, onverdeeldheid, etc.) mag u ons contacteren.

Bescheiden woning

Bijkomend voordeel is de rechtenvermindering voor bescheiden woningen. Koop je een woning die een maximumbedrag (grensbedrag) niet overschrijdt dan betaal je voor een deel van dit bedrag geen registratierechten (vrijstelling). De grensbedragen zijn bovendien voordeliger in geval deze gelegen zijn in centrumsteden.
Voor 2022 werden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Grensbedrag: 220 000 i.p.v. 200 000 euro
  • Grensbedrag in geval van woning gelegen in een centrumstad: 240 000 i.p.v. 220 000 euro
  • Vrijstelling: tot een bedrag van 93 3333 euro niet onderworpen aan registratierechten

Kortom, zeer voordelige wijzigingen voor de aankoop van de enige eigen woning.

Niet enige eigen woning

Het algemeen tarief van 10 % wordt in omgekeerde richting gewijzigd met een verhoging naar 12 %. Dit is van toepassing op de aankoop van woningen die niet onder het gunsttarief vallen. Voor de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden blijft het tarief van 10 % gelden.

In geval er in 2021 een compromis werd ondertekend dan zal het tarief van 10 % worden behouden en zullen enkel aankopen waarvan het compromis werd gesloten in 2022 worden onderworpen aan het verhoogd tarief.

Zit je met vragen over bovenvermelde wijzigingen neem dan gerust contact op om te overlopen welk tarief op jou van toepassing is.

Deel deze pagina:

De laatste nieuwtjes

Naar Nieuwsoverzicht

Onze collega Britt aan het woord

12/05/2023|

Het is al even geleden dat we je hebben voorgesteld aan één van onze collega's. Britt kroop deze maand in haar pen en vertelt over haar gezinnetje en haar opstart bij Konsilanto. [Lees verder]

  • Konsilanto BTW

Ben jij een gemengde btw-plichtige? Lees dan zeker dit artikel zodat je up-to-date bent met de recente wijzigingen.

16/02/2023|

Wanneer je als belastingplichtige enerzijds een vrijgestelde btw-activiteit uitoefent en anderzijds een belaste btw-activiteit word je gekwalificeerd als een gemengde btw-plichtige. Dit heb je al zeer snel, denk maar aan het vrijgesteld van btw verhuren van een appartement. Voor de gemengde belastingplichtige komen er enkele verplichtingen bij vanaf dit jaar. [Lees verder]

2022-03-31T10:44:16+01:00