Brexit deal or no-deal
Je hebt het afgelopen week waarschijnlijk wel op het nieuws gezien. De ellenlange files aan vrachtwagens die nog snel over de grens naar de UK heen willen voor het einde van het jaar. Dit allemaal omwille van de nakende Brexit waarbij er tot op vandaag nog steeds geen partnershipovereenkomst is tussen de EU en de UK. Als er geen akkoord wordt bereikt voor het einde van 2020 dan zijn de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van toepassing. Wat dit allemaal inhoudt voor u als onderneming, die zaken doet met de UK, kan je terugvinden op de website de FOD Economie. Deze site wijst op zich ook door naar andere bronnen om u, als ondernemer, bij te staan.
Om een lang verhaal kort te maken. Tot eind 2020 is de UK nog te beschouwen als EU-lid en dienen, op vlak van BTW, douane en accijnzen weinig formaliteiten te worden vervuld. Vanaf 01.01.2021 wordt de UK gezien als een “derde”-land en zullen er veel meer formaliteiten moeten vervuld worden. Kortom, het verkopen van goederen aan de UK is niet langer een intracommunautaire levering, maar een uitvoer en het aankopen van goederen bij UK-leveranciers is niet langer een intracommunautaire verwerving maar een invoer. Opgelet met de bijzondere status van Noord-Ierland.
Wij kunnen alvast enkele aandachtspunten opsommen in het kader van de Brexit:
Verzoek teruggave Britse BTW
- Een verzoek om teruggave van Britse BTW m.b.t. handelingen verricht tussen 01.01.2020 – 31.12.2020 dienen te gebeuren tegen uiterlijk 31.03.2021. Waar er normaal tijd is tot uiterlijk 30.09.2021. Dit gebeurt via Intervat/VAT Refund;
- Een verzoek om teruggave van Britse BTW m.b.t. handelingen verricht vanaf 01.01.2021 valt buiten het toepassingsgebied van de Europese wetgeving. Het is dan ook de Britse administratie die bepaald hoe je dat moet terugvragen. Hiervoor kan je terecht op de site van de UK.
ET-vergunning
Belgische ondernemers die goederen aankopen vanuit de UK om deze naar België te vervoeren, zullen vanaf 01.01.2021, zoals eerder gemeld, meer douane-formaliteiten moeten vervullen. Ook zullen ze de BTW op deze goederen moeten betalen van zodra ze België binnen komen. Teneinde te vermijden te veel BTW te moeten voorschieten aan de douane, kan ervoor geopteerd worden om een vergunning ET 14000 aan te vragen. Hierdoor wordt het betalen van de invoer-BTW verlegd naar de periode BTW-aangifte. De BTW moet dan pas afgedragen worden bij het indienen van de periode BTW-aangifte. De BTW kan tijdens het indienen van die aangifte ook meteen worden afgetrokken voor zover er recht op aftrek is. Dit kan, bij gevallen, waar er veel en/of voor hoge bedragen wordt aangekocht in de UK, nuttig zijn om geen BTW voor te moeten financieren.
EORI-nummer
Een EORI-nummer is een identificatienummer dat u, als ondernemer, nodig hebt als u zaken doet over de grens heen en dus met de douane te maken krijgt. Het EORI-nummer zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld. Dit werkt niet alleen efficiënt voor de douane maar ook voor u. Dit nummer kan gebruikt worden voor alle transacties in de hele EU.
Mocht u hieromtrent vragen hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren.
De laatste nieuwtjes
Brett en Syria van het Tax & Legal Team aanwezig op GGI European Regional Conference in Tallinn
Met veel enthousiasme namen Brett en Syria van ons Tax & Legal Team vorige week deel aan GGI European Regional Conference in Tallinn, Estland. [Lees verder]
Collega Brett verlegt zijn grenzen tijdens Ironman in Nice
In dit artikel is Brett Buelens aan het woord. Naast zijn professionele interesses in fiscaliteit en juridische zaken koestert hij een passie voor duursporten. Zo nam hij onlangs deel aan Ironman in Nice. [Lees verder]