window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-165612260-1');
Accountancy, tax & legal
8 juni 2022

Belastingvermeerdering vermijden?  Vergeet je voorafbetaling niet!

Tijd voor de voorafbetaling van het tweede kwartaal 2022! Niet alleen vennootschappen, maar ook eenmanszaken kunnen een tweede voorafbetaling doen tegen 11 juli 2022. Door tijdig vooraf te betalen, vermijd je een verhoging bij de afrekening in je belastingbrief.

Wanneer kan je een voorafbetaling doen?

Elk belastbaar tijdperk heeft vier deadlines waartegen je een voorafbetaling kan doen. Voor eenmanszaken en vennootschappen waarbij het kalenderjaar samenloopt met het boekjaar zijn de deadlines voor aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) als volgt:

  • 11 april 2022 voor het eerste kwartaal
  • 11 juli 2022 voor het tweede kwartaal
  • 10 oktober 2022 voor het derde kwartaal
  • 20 december 2022 voor het vierde kwartaal

Let op, dit zijn de data waarop de betaling al op de rekening van de fiscus moet staan. Je doet de betaling dus best iets vroeger. Een betaling die na de deadline op de rekening van de fiscus komt, schuift door naar het volgende kwartaal.

Als je een vennootschap hebt met een boekjaar dat niet samenvalt met het kalenderjaar of je hebt een verlengd boekjaar (bijvoorbeeld bij de opstart van je vennootschap) dan kan je een overzicht van de deadlines opvragen bij je cliëntenadviseur.

Welke belastingvermeerdering krijg je als je niet (voldoende) vooraf betaald?

Wanneer je onvoldoende vooraf betaalt, rekent de fiscus hiervoor een belastingvermeerdering aan. Dit kan je best bekijken als een intrest als gevolg van een laattijdige betaling.

Voor zelfstandigen, belast in de personenbelasting, bedraagt deze vermeerdering 2,25% voor aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022). De berekeningsbasis hiervoor is gelijk aan 106% van de belasting die je moet betalen op je inkomsten van 2022. Slechts 90% van de berekende belastingvermeerdering wordt effectief doorgerekend. Als het bedrag van die vermeerdering lager is dan 0,5 % van de basisbelasting of niet hoger is dan 80 euro, hoef je ze bovendien toch niet te betalen.

Voor vennootschappen, belast in de vennootschapsbelasting, is het tarief 6,75% voor aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) berekend op het totaal van de belastbare inkomsten.

Wanneer je een voorafbetaling doet dan berekent de fiscus hierop een vermindering die afgetrokken wordt van je belastingvermeerdering. Hoe vroeger in het boekjaar je een storting doet, hoe zwaarder deze vermindering doortelt in de berekening. Je wacht daarom dus beter niet tot 20 december om een voorafbetaling te doen.

Zit jouw vennootschap of eenmanszaak nog in de eerste drie boekjaren? Dan ben je vrijgesteld van een belastingvermeerdering.

Zijn er ook belastingvoordelen?

Indien je een ijverige betaler bent dan heb je in bepaalde gevallen recht op een belastingvermindering, ook bonificatie genoemd. Vennootschappen zijn in elk geval uitgesloten van deze bonificatie. Enkel beginnende zelfstandigen die opgestart zijn in hoofdberoep in 2020, 2021 of 2022 kunnen voor aanslagjaar 2023 een bonificatie krijgen in de personenbelasting wanneer ze 106 % van het bedrag van de uiteindelijk verschuldigde belasting vooraf betalen.

Welk bedrag betaal je best vooraf?

Wil je na het lezen van dit artikel graag een voorafbetaling doen? Laat je dan bijstaan door je cliëntenadviseur. Hij of zij kan een inschatting maken van je verschuldigde belastingen en meegeven welk bedrag je hiervan best al vooraf betaalt.

De laatste nieuwtjes

Leer onze collega Koen kennen

06/12/2023|

Wie is de man achter het gezicht dat geruime tijd op de homepagina van onze website te zien was? Wel, dat is Koen! Sportief, gedreven, doortastend en enthousiast. Dit zijn slechts enkele van de eigenschappen die hem kenmerken. Hij stelt zich graag kort aan jullie voor. [Lees verder]

2022-06-09T13:41:20+01:00