Human Resources
23 december 2024

Heeft jouw bedrijf binnenkort een personeelsfeest gepland? Denk aan jouw aansprakelijkheid als werkgever!

Organiseer jij binnenkort een personeelsfeest? Vergeet dan niet om aandacht te besteden aan jouw aansprakelijkheid als werkgever. We willen je alert houden omdat je als werkgever in diverse situaties aansprakelijk gesteld kan worden.

Arbeidsongeval

Wanneer een werknemer tijdens een bedrijfsfeest een ongeval krijgt, wordt dit aanzien als een arbeidsongeval. Dit komt doordat werknemers tijdens het feest onder het gezag van de werkgever vallen, waardoor de arbeidsongevallenwet van toepassing is.

Net zoals op een reguliere werkdag geldt dat een ongeval op de weg van of naar het bedrijfsfeest ook als een arbeidsongeval wordt beschouwd. Dit is alleen het geval als de werknemer een normale en ononderbroken route naar huis volgt.

Schade aan derden

Je kan als werkgever aansprakelijk gesteld worden als jouw werknemer tijdens het bedrijfsfeest schade toebrengt aan anderen.

Aansprakelijkheid bij een ongeval onderweg naar huis onder invloed van alcohol/drugs

Zowel de werkgever als de werknemer draagt een gedeelde verantwoordelijkheid, waarbij beide partijen hun plichten moeten nakomen:

  • De werknemer is strafrechtelijk aansprakelijk voor zijn eigen gedrag.
  • De werkgever kan burgerrechtelijk aansprakelijk worden gesteld als er sprake is van nalatigheid (bv. de werknemer in dronkenschap naar huis laten rijden).

Advies:

Het is van belang om vooraf duidelijke afspraken te maken & de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen over alcoholgebruik tijdens speciale gelegenheden. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je medewerkers, maar ook voor jouw aansprakelijkheid als werkgever.

  • Werk het preventieve alcohol- en drugsbeleid (CAO 100) zorgvuldig uit en implementeer dit grondig.

Heb je graag ondersteuning bij het uitwerken van de CAO 100? Neem dan zeker contact op met ons payroll-team via payroll@konsilanto.be!