Accountancy, tax & legal
22 november 2021

Een geschenk geven is leuk. Ook fiscaal?

De eindejaarsperiode is het moment bij uitstek om je klant een geschenk te geven. Een goed gekozen relatiegeschenk kan ervoor zorgen dat de klantenrelatie versterkt wordt. Fiscaal zijn er wel enkele spelregels om te volgen zowel op het vlak van BTW als op het vlak van vennootschapsbelasting.

BTW

De hoofdregel bij aankoop van relatiegeschenken is dat de BTW volledig recupereerbaar is, mits het geschenk minder kost dan 50 EUR (excl. BTW).  Indien het geschenk 50 EUR (excl. BTW) of meer bedraagt, dan kan de BTW helemaal niet meer worden gerecupereerd.

Voor rookwaren en sterke dranken is de BTW nooit recupereerbaar (ook al bedraagt het geschenk minder dan 50 EUR per stuk). Kleine, maar best wel interessante nuance is dat wijn en champagne niet onder de noemer van sterke drank vallen.

Vennootschapsbelasting

Ook hier is er een hoofdregel, met name: Relatiegeschenken zijn voor 50% als beroepskost aftrekbaar.

Wat zijn de uitzonderingen hierop?

1) Cadeaus tijdens een zakenreis

Wanneer je op een zakenreis in het buitenland een cadeau geeft aan je klant, is dit geschenk 100% aftrekbaar.

2) Reclameartikelen

In geval van reclameartikelen kunnen de kosten voor 100% worden afgetrokken als beroepskost. Voorwaarden zijn een grote verspreiding, een geringe waarde en een duidelijke (en blijvende) vermelding van het logo of firmanaam van de schenkende onderneming op het artikel. Verbruiksgoederen, zoals drank en chocolade, kunnen niet onder de noemer reclameartikelen vallen. In vele gevallen gaat het om pennen, kalenders, sleutelhangers,…

3) Duurdere cadeaus

Wanneer een cadeau meer dan 125 EUR kost dan is de kost voor 100% aftrekbaar.  De schenker heeft in dit geval wel de verplichting om een fiscale fiche 281.50 op stellen en de ontvanger van het geschenk hierop aan te duiden als een begunstigde. Concreet wil dit zeggen dat de ontvanger van het cadeau dit dient aan te geven in de aangifte personenbelasting en hier dus ook belasting op zal betalen.  Er zit dus een addertje onder het gras.

Zoals je kan lezen zijn er nogal wat fiscale beperkingen op relatiegeschenken. Laat dit je echter niet tegenhouden om een geschenk te geven. Wie meer geeft dan hij neemt, krijgt meer dan hij heeft!