Een fiets niet enkel gezond, maar ook fiscaal interessant?
Met het WK wielrennen in het vooruitzicht kunnen we niet anders dan een artikel schrijven over de bedrijfsfiets. Fietsen is niet enkel goed voor het milieu en voor je gezondheid maar is ook nog eens goed voor “de belastingen”.
Aftrekbaar als kost
De kosten die een vennootschap maakt om een fiets ter beschikking te stellen aan zijn werknemer of bestuurder zijn sinds boekjaren die starten vanaf 1 januari 2020 voor 100% aftrekbaar. Dit gaat dan zowel om de kost van aankoop, als van onderhoud, herstelling, fietskledij, … Een aankoop van een fiets dienen we te investeren en schrijven we in principe af op een levensduur van 3 jaar.
Welke fietsen komen in aanmerking
In de fiscale wetgeving worden (sinds aanslagjaar 2018) fietsen, elektrische fietsen en speedpedelecs steeds gelijkgesteld – dit wordt zelfs nog verder uitgebreid naar: Elektrisch aangedreven klassieke fietsen, koersfietsen, mountainbikes, city bikes, bakfietsen, aangepaste driewielige fietsen voor mindervaliden en plooibare fietsen vallen hieronder.
Voordeel alle aard gratis gebruik fiets
In de fiscale wetgeving is het vrij normaal dat als de vennootschap iets betaalt voor de werknemer dat deze werknemer dan op een voordeel alle aard belast wordt, aangezien een gratis gekregen voordeel mee aanzien wordt als loon. Voor de fiets is dit niet het geval op voorwaarde dat de fiets op regelmatige basis gebruikt wordt voor woon-werk verkeer of voor echte beroepsmatige verplaatsingen.
Kilometervergoeding
Bovenop het gratis ter beschikking stellen van de fiets kan je nog extra een kilometervergoeding betalen aan je werknemer/bestuurder. Deze vergoeding bedraagt maximaal 0,24 cent per kilometer, maar uiteraard kan je ook minder betalen. Let op: in sommige sectoren zijn hiervoor wel vastgelegde minimumvergoedingen per kilometer.
De betaalde kilometervergoeding is niet belastbaar bij de werknemer/bestuurder en is voor de vennootschap 100% aftrekbaar.
Voor de berekening van de afstand dient u niet de kortste weg te nemen, maar wel de veiligste weg.
BTW
Voor de BTW is er geen aparte wetgeving uitgewerkt voor fietsen en dienen we terug te vallen op de algemene regel. Dit betekent dat er enkel BTW-aftrek kan zijn in de verhouding dat de fiets beroepsmatig gebruikt wordt. Woon-werk verplaatsingen worden niet aanzien als beroepsmatige verplaatsingen. In veel gevallen zal dat maken dat de BTW op een fiets niet (of slechts beperkt) aftrekbaar is.
Het artikel is geschreven vanuit het standpunt van “werkgever / werknemer” of vanuit het standpunt “vennootschap / bestuurder”, voor een eenmanszaak zijn de regels anders. Meer info of bijkomende vragen kan u steeds stellen aan uw cliëntenadviseur.