Startersbegeleiding
20 april 2021

Bijkomende ondersteuning voor startende zelfstandigen

Op 26 maart 2021 heeft de Vlaamse Regering beslist om de transitiepremie voor starters uit te breiden. Ook ondernemers jonger dan 45 jaar komen nu in aanmerking voor deze maatregel. Werklozen in tijden van Corona krijgen zo een duwtje in de rug om de sprong naar zelfstandige in hoofdberoep te wagen.

Ben je jonger dan 45 jaar?

Vanaf 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022 maak jij nu ook aanspraak op de verruimde transitiepremie. Je krijgt gedurende maximaal 2 jaar elke maand een uitkering van 500 euro in de eerste drie maanden en een aflopend bedrag in de daaropvolgende maanden.

Ben je 45 jaar of ouder?

Dan maakte je al aanspraak op de gewone transitiepremie maar tussen 1 juni 2021 en 31 maart 2022 komt je aanvraag in het systeem van de verruimde transitiepremie terecht.

Wanneer je als 45-plusser de gewone transitiepremie aanvraagt, ontvang je een premie van 1 040,40 euro per maand voor de eerste drie maanden en een aflopend bedrag in de daaropvolgende maanden. Deze premie blijft ongewijzigd voor aanvragen ingediend tot en met 31 mei 2021.

Voor aanvragen tussen 1 juni 2021 en 31 maart 2022 krijgen 45-plussers de bedragen uit de verruimde transitiepremie die lager zijn dan de reeds bestaande transitiepremie. Als 45-plussers doe je dus best je aanvraag nog voor 1 juni 2021.

Belasting?

Opgelet, de vernoemde bedragen zijn bruto premies die belast worden als beroepsinkomen in de personenbelasting. De transitiepremie wordt toegekend aan de natuurlijke persoon die actief is in een eenmanszaak of vennootschap.

Wat zijn de voorwaarden?

Om de transitiepremie aan te vragen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je bent maximaal 3 maanden geleden gestart als zelfstandige in hoofdberoep of je schakelde om van bijberoep naar hoofdberoep.
  • Je bent ingeschreven bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende sinds de dag voor je begon als zelfstandige in hoofdberoep.
  • Je was uitkeringsgerechtigd en volledig werkloos.
  • Je volgde een erkend prestarterstraject voor je als zelfstandige in hoofdberoep begon en kreeg hiervoor een attest.
  • Je start op in het Vlaams Gewest.
  • Je werkt tijdens de gehele periode waarin je de premie ontvangt niet voor je laatste werkgever.

Opmerkelijk is dat onder de voorwaarden geen maximum werd opgenomen dat je als zelfstandige mag verdienen om de premie niet te verliezen.

Welke cumulaties zijn mogelijk?

De transitiepremie is niet combineerbaar met een verbrekings- of opzegvergoeding en subsidies of premies voor beginnende zelfstandigen van het Waalse of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wel kan je de premie combineren met de Vlaamse ondersteuningspremie voor zelfstandigen (VOP). Je kan eveneens het traject Springplank naar zelfstandige doorlopen voorafgaand aan de aanvraag van je transitiepremie.

De volledige voorwaarden, bedragen en het aanvraagformulier kan je terugvinden op de website van Vlaanderen.

Slim starten en geen premie missen?

Dan ben je bij Konsilanto aan het juiste adres! Wij bekijken graag voor welke premies jij in aanmerking komt.

Via onderstaande link kan je een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.