Persoonlijk advies?
Contacteer onze payroll officer Fatma Unlu
+32 11 49 78 80
fatma.unlu@konsilanto.be
Overdracht niet-opgenomen vakantiedagen
Sinds dit jaar is het mogelijk om in bepaalde gevallen van overmacht (bv. bij ziekte of moederschapsrust), niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar de volgende 24 maanden volgend op het vakantiejaar.
Basisregel
Wettelijke vakantiedagen zijn niet overdraagbaar naar volgend jaar, ook niet via een onderling akkoord tussen werkgever en werknemer. Dit is in principe ten strengste verboden. Vakantiedagen moeten opgenomen worden binnen de 12 maanden volgend op het vakantiedienstjaar (2023), dus vóór 31/12 van dit jaar.
In de praktijk zien we dat de overdracht van een X-aantal dagen wordt gedoogd indien de dagen binnen een bepaalde tijdspanne worden opgenomen.
Echter laat de huidige wetgeving het sinds 2024 toe om in een aantal uitzonderlijke situatie de vakantiedagen toch over te dragen.
Uitzondering
Vanaf 2024 kan een werknemer die niet in de mogelijkheid was om de wettelijke vakantiedagen vóór 31/12 van het vakantiejaar op te nemen, bijvoorbeeld omwille van ziekte, de vakantiedagen overdragen naar de 24 maanden die volgen op het einde van het vakantiejaar.
Meer specifiek gaat het om onderstaande situaties:
- Een gewoon ongeval of gewone ziekte
- Een arbeidsongeval of beroepsziekte
- Een moederschapsrust
- Het vaderschapsverlof (omgezette moederschapsrust)
- Profylactisch verlof
- Geboorteverlof
- Adoptieverlof
- Pleegzorgverlof
Wat zal er gebeuren op het einde van het jaar?
- Arbeider: een arbeider die omwille van overmacht of schorsing van de arbeidsovereenkomst zijn vakantiedagen niet kan opnemen, moet zijn vakantiegeld niet terugbetalen. Deze rechten zijn reeds verworven. De niet opgenomen dagen worden gedekt door de vakantiecheque die de arbeider al heeft ontvangen.
- Bediende: een bediende die omwille van overmacht en/of schorsing van de arbeidsovereenkomst zijn vakantiedagen niet kan opnemen, zal het vakantiegeld uitbetaald krijgen op 31/12 van het vakantiejaar. Op het moment dat de overgedragen verlofdagen opgenomen worden, zal de bediende onbetaald verlof genieten.
Let dus op, indien de werknemer er echter voor kiest om de prestaties verder te zetten en géén gebruik te maken van zijn vakantierechten (buiten overmacht en/of schorsingen), verliest hij definitief het recht op zijn vakantierechten en/of vakantiegeld.
Wat bij een progressieve tewerkstelling?
Wanneer een werknemer na een periode van arbeidsongeschiktheid zijn werk geleidelijk hervat, wordt het aantal vakantiedagen aangepast op basis de lagere werkbreuk. Dit betekent dat er geen sprake is van een ‘onmogelijkheid’ om vakantie op te nemen, waardoor de vakantiedagen niet overgedragen kunnen worden.
De vakantiedagen die de werknemer vanwege de lagere werkbreuk niet kan opnemen, worden in principe in de maand december uitbetaalt via de zogenaamde ‘decemberafrekening’.
Een uitzondering geldt wanneer een werknemer die progressief is hervat en aan het einde van het jaar opnieuw volledig ziek wordt. In dat geval kan de werknemer zijn niet opgenomen vakantiedagen alsnog overdragen, maar dit is enkel mogelijk voor de dagen die verband houden met de lagere werkbreuk en die niet konden worden opgenomen door de nieuwe volledige arbeidsongeschiktheid.
Wat bij adv-dagen en extralegale verlofdagen?
Voor deze twee ‘types’ verlofdagen dien je de regels te respecteren die onderling werden overeengekomen.
In beginsel gelden voor de dagen van arbeidsduurvermindering dezelfde principes als wettelijke vakantiedagen. Deze dagen dienen namelijk ook voor het einde van het jaar opgenomen te worden. Zodoende kan men de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur respecteren.
Bij de opname van extralegale verlofdagen, zal je je moeten baseren op de reglementaire bepalingen op het ondernemingsniveau.
Heb jij nog een vraag? Stel ze gerust aan ons payroll-team via payroll@konsilanto.be!